Sağlık

Tavuk Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

İçindekiler


Tavuk Zehirlenmesi

Tavuk zehirlenmesi kaç saatte belli olur? Tavuk zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılmaktadır? Gıda zehirlenmeleri arasında ciddi yer alan tavuk zehirlenmesi nedeni ile her yıl binlerce kişi hastaneye gitmekte maalesef bazı vakalar da ölümle sonuçlanmaktadır. Özellikle yaz aylarında yaşanan tavuk zehirlenmeleri sıcak havadan dolayı bakterilerin çoğalarak üremesinden kaynaklanır.
Salmonella bakterileri insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşar ve besin zehirlenmelerine neden olurlar. Gıda ve su ile bulaşabilen de bu bakteriler insana bulaştığında enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyon genelde ince bağırsağı etkileyen gıda zehirlenmelerinde en çok görülen bakteri türüdür.
Tavuk zehirlenmesi nedenleri genelde sıcak havalarda yenen tavukların bozulması sonucudur. Tavuk alınır alınmaz o gün tüketilmesi gereken bir gıdadır ve dışarıda çok kısa sürede bakteri üretir. Bu bakteriler ise tavuk zehirlenmesine neden olur. Dışarıda yada evde yenen tavuk yemekleri ve eti uygun saklama koşullarında tutulmamışsa, iyi pişirilmemiş  yada temizlik koşullarına uygun olmayan şartlarda pişirilmiş ise bu zehirlenmeye neden olur.

Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri

  • Kusma en belirgin gıda zehirlenmesi belirtisidir. Kusarak vücut zehri dışarı atmaya çalışır. Kusma ile birlikte mide bulantısı da yaşanmaktadır.
  • Kusmanın peşinden ishal gelmektedir. İshal ile vücut bağırsaklara inen bakterileri dışarı atmaya çalışmaktadır. İshal kanlı ve mukuslu ise acil doktora gidilmelidir.
  • Ateşlenme enfeksiyonun belirtilerinden en önemlisidir. Ateş ile birlikte titreme nöbetleri de görülebilir.
  • Şiddetli karın ağrıları ve karın krampları yaşanmaktadır.
  • Azalmış ve koyu renkli idrara çıkmak,
  • Baş ağrısı ve kas ağrıları,
  • İştah kaybı, halsizlik ve bitkinlik hissi,

İlerlemiş Belirtiler

  • Şiddetli enfeksiyona bağlı bayılma, baş dönmesi ve baş ağrısı
  • Koma hali,
  • Hafızada karışıklık, bilinçli düşünememe
  • Kanlı dışkılama,
  • Şiddetli kusmaya bağlı sıvı kaybı
  • Kalp atışında hızlanma

Tavuk zehirlenmesi çocuklarda, bebeklerde, yaşlılarda ve hamilelerde ciddi risk taşımaktadır. Ölümle bile sonuçlanan bir çok tavuk zehirlenmesi vakası vardır. Bu nedenle bu gibi bir durum yaşanırsa hemen en yakın hastaneye gidilmelidir. Gıda zehirlenmesinde en önemli risk sıvı kaybı nedeni ile vücudun susuz kalması ve enfeksiyondur.

Tavuk Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Tavuk zehirlenmesi belirtileri 8 ile 72 saat içerisinde belirti vermeye başlamaktadır. Belirtilerin ve hastalığın sürmesi 48 saat kadar sürebilir. Hasta iki gün önce yediği tavuk nedeni ile 2 gün sonra gıda zehirlenmesi belirtisi verebilir. Bunun nedeni ise bakterilerin vücutta üremesidir.
Hastalık belirtileri oluşmaya başladığında hemen en yakın hastaneye gidilmelidir. Her yıl binlerce kişi gıda zehirlenmesi ile hastaneye yatmaktadır. Bunlardan en çok görülenlerinden biri  de tavuk zehirlenmeleridir. Ciddi bir durumdur ve tavuktan zehirlenmek çok kolaydır. Tavuk eti bakteri üretmeye çok müsait hemen bozulabilen bir yapıya sahiptir.

Tavuk Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Tavuk zehirlenmesini anlayabilmek için doktorunuz öncelikle fiziki bir muayene yapacaktır. Bu muayene sırasında karın boşluğuna ve bağırsaklara baskı uygulayarak ağrı olup olmadığına, cildinizde kırmızı yada pembe döküntülerin çıkıp çıkmadığına bakılır. Ateşiniz ve tansiyonunuz ölçülerek size kan, idrar ve dışkı testi yapılır. Bu testler neticesinde doktorunuz sizin için en uygun ilaç desteğini başlatır.
Hastanede kusma ve ishal nedeni ile kaybettiğiniz suyu takviye edebilmek, vitamin ve mineral desteği için serum takılır. Vücudun bu bakteriler ile savaşabilmesi için bu serum desteği çok önemlidir. Halsizlik ve bitkinlik hissinde azalma ve ateşinizde de düşme olur. Kişi serum takıldıktan sonra kendini çok daha iyi hisseder.
Selmonella bakterisi yoğun enfeksiyona neden olduğu için ateşlenme çok yüksek derecede olabilir. Bu ateşlenme tehlikeli ve kötü sonuçlar doğurabilir.

Tavuk Zehirlenmesi Neden Olur?

Tavuk zehirlenmesine neden olan bakteri türünün adı selmonella bakterisidir. Bu bakteriler kirli su ve yiyeceklerden geçer. Bu bakteri tavuk zehirlenmesi haricinde ellerin düzgün yıkanmaması, tuvalet temizliğine dikkat edilmemesi, kirli su içilmesi, evcil hayvanları severken el ile değme sırasında da geçebilir. Özellikle kuşlar ve sürüngenlere temas edildiğinde geçer. Bu bakteriler hayvanların bağırsaklarında bulunur ve bir çok yolla kişilere geçebilirler. Az pişirilmiş yumurtayla da bu bakteri geçebilir. Pastörize edilmemiş olan süt ve meyve sularının içilmesi, kirlenmiş çiğ meyve ve sebzenin yenmesi gibi bir çok nedenle bu bakteri insana geçebilir ve gıda zehirlenmesine neden olur.

  • Son kullanma tarihi geçmiş olan tavukların yenmesi sonucu bulaşabilir.
  • Az pişirilmiş tavuk, hindi ve kümes hayvanlarının yenmesi,
  • Tavuk kalın dilim halinde kesilmiş ise bu dilimlerin dış kısmı pişmiş ama içi tam olarak pişmemiş olabilir. Bu durumda da bakteri insana geçebilir.
  • Dondurulmuş tavuğun tamamen çözülmesini beklemeden pişirilmesi,
  • Çiğ tavuğun doğrandığı tahta üzerinde pişmiş olan tavuğun teması yada doğranması,
  • Tavuğun saklama koşullarına dikkat edilmeden dışarıda tutulması,
  • Tavuk yemeklerinin dışarıda bırakılması yada sık sık ısıtılması
  • Dışarıda yenen tavuk eti ve yemekleri yemek.Tavuk Zehirlenmesinde Yapılması Gerekenler

Tavuk Zehirlenmesinde Yapılması Gerekenler

Tavuk zehirlenmesi belirtileri yaşayan kişi en yakın hastaneye gitmelidir.
Evde kusmayı önlemeye çalışmamalı ve mümkün olduğunca zehri dışarı atmaya çalışmalısınız.
Kaybettiğiniz sıvıyı bol su ve meyve suyu içerek yerine koymaya çalışmalısınız. Sıvı kaybı vücut için çok zararlıdır.
Hastanede size sıvı kaybı için serum takılacaktır. Ateşiniz var ise ateş düşürücü desteği sağlanır. Doktorunuz sizin için antibiyotik ve ilaç tedavisi için uygun bir reçete verecektir. Bazı gıda zehirlenmelerinde kişinin midesi yıkanabilir.
İshal kesici ilaç kullanmak doğru bir davranış şekli değildir. İshal vücudun mikrobu dışarıya atmak için uyguladığı bir tedavi şeklidir. Bu nedenle ishali durdurmaya çalışmamalı ve bu dönemde bol su içmelisiniz.
Hamile, yaşlı, çocuk ve bebeklerin ne olursa olsun belirtilerin başlaması ile doktora gitmesi gereklidir. Hassas ve güçsüz bir yapıya sahip oldukları için mutlaka bu dönemde doktor kontrolünde olması gereklidir
Hasta haşlanmış sebzeye meyve yemelidir. Pirinç lapası, patates haşlaması, yoğurt, çorba gibi gıda desteği ile beslenmelidir. Yağ asla kullanılmamalı ve mümkün olduğunca sıvı desteği almalıdır.

Tavuk Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?

  • Tavuk ve kümes hayvanlarını alırken tanıdığınız güvenilir yerlerden alın.
  • Aldıktan sonra dışarıda uzun süre tutmayın ve hemen buzdolabına kaldırın.
  • Kasaptan aldıktan sonra o gün pişirin.
  • Pişirmeyeceğiniz tavuğu dondurucuya koyun.
  • Dondurucudan çıkardığınız zaman pişirmek için iyice çözülmesini bekleyin.
  • Pişirirken tavuğun içinin de piştiğinden emin olun. Üst katmanları pişerek tavuğun iç kısmı tam olarak pişmeye bilir. Düzgün ve doğru pişirildiğine emin olun.
  • Pişen tavukları yedikten sonra kalan kısmını dolabınızda uzun süre sakladıktan sonra yemeyin.
  • Mutfağınızın temizlik koşullarına dikkat edin. Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi çok iyi yıkayın.
  • Çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamak doğru değildir. Onun yerine bir kap içerisine su koyun ve içerisinde bekletin. Kaptaki suyu süzün ve bu kapı sonrasında çok dikkatli yıkayın. Bu su ile bakteriler kaba ve elinize geçer.
  • Kümes hayvanlarına ait yiyecekleri buzdolabında ayrı bir kap içerisinde barındırın ve diğer yiyeceklere değmesine izin vermeyin.
  • Dışarıdan tavuk eti ile hazırlanan yiyecekleri almamaya ve yememeye  özen gösterin. En çok dışarıdan alınan tavuk eti, ile pişirilmiş yiyecekler ile zehirlenmeler olur ve hastanelere yatış yapılır. Toplu gıda zehirlenmelerinin nedenlerinden en çok karşılaşılanı ise tavuktan zehirlenmelerdir.
  • Özellikle gıda sektöründe çalışan kişiler eğer tavuk zehirlenmesi yada gıda zehirlenmesi yaşamış ise 48 saat boyunca işe dönmemelidir.

ankara medyum

2 Yorum

  1. Son zamanlardaki tavuk hastalıkları ile birlikte sürekli tavuk yemekten kaçınıyoruz. Önleme açısından söyledikleriniz son derece yararlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu