Mide Duvarı Kalınlığı Ne Kadar Olmalı
İçindekiler
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide duvarı kalınlığı ne kadar olmalı, mide duvarı kalınlaşması nedir, belirtileri nelerdir? Mide duvarı kalınlaşması tehlikeli midir? Bu hastalık çok bilinmemesine rağmen tehlikelidir. Mide duvarının normal boyundan daha kalın bir düzeye çıkmasına mide duvarı kalınlaşması denir. Mide kanseri olma riski mide duvarı kalınlaşması durumlarında çok daha fazladır. Bu hastalık doktor kontrolünde tutulmalıdır.
Gastroin testinal adı verilen mide hastalıklarının en ciddi belirtileri arasında mide duvarı kalınlaşması gelmektedir. Hastalığın teşhisi bilgisayarlı temografi ile çok rahatlıkla konabilmektedir. Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri türünün bu hastalığa sahip olan kişilerde kansere neden olduğu uzman hekimler tarafından söylenmektedir. Hastalık bir çok sebebe bağlı gelişebileceği gibi yanlış beslenme sonucu ortaya çıkmaktadır. Çok fazla miktarda tüketilen tuz, yanlış beslenme, sigara, alkol, çok turşu yemek mide duvarı kalınlaşmasına neden olan en büyük etkendir.
Mide Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
- Kusma,
- Mide bulantısı,
- Midede ağrı,
- Bağırsak fonksiyonlarında bozulma,
- İştahsızlık ve kilo kaybı,
- Dışkıda bazen kan olması
Mide Duvarı Kalınlığı Ne kadar Olmalı
Mide duvarı kalınlığı yapılan endoskopik inceleme ve çekilen bilgisayarlı temografi ile belli olur. Mide duvarı kalınlığı normalde 5 mm den az olmalıdır. Bu ölçülerin üzerinde olan mide duvarı kalınlığı olan kişilerde kanser riski olup olmadığı araştırılır. Tehlikeli bir hastalıktır ve doktor kontrolünde olunması gereklidir.
Mide Duvarı Kalınlaşması Tehlikeli midir?
Mide duvarı kalınlaşması tehlikeli bir durumdur. Bu hastalık mide kanseri belirtileri arasındadır. Bu yüzden mide kanserinde erken tanı için çok önemlidir.
Mide Duvarı Kalınlaşması Tedavisi
Yapılan endoskopi sırasında mide duvarından bir parça alınır ve patolojiye gönderilir. Mide duvarında anormal bir yapılaşma yani kanser belirtisi olup olmadığına bakılır. Bu sayede mide kanseri olma riski erken dönemde fark edilir. Pataloji sonucuna bağlı olarak tedavi başlatılır.
Pataloji sonrası anormal hücre oluşumu çıkmamış ise doktorunuz size bir diyet listesi verecektir. Tuzu kesmeniz gerektiği, turşu ve benzeri tuzlu yiyecekler alınmaması gerektiği konusunda bilgi verilir. Genelde haşlanmış olan gıdalar tüketilir. Lahana, karnıbahar gibi mideyi yormayacak sebze ve meyve tüketilirken sigara ve arkolden uzak kalınmalıdır. Kişi beslenme alışkanlığını değiştirerek doktorunun verdiği tedaviye harfiyen uymalıdır.
Mide kalınlaşması olan kişiler devamlı doktor kontrolünde olmalıdırlar. Her altı ayda bir endoskopi yapılır ve kalınlaşmanın durumu incelenerek patoloji için parça alınır. Düzenli incelemeler her altı ayda bir tekrarlanarak kanser olma riski erken dönemde fark edilmeye çalışılır.
İlerlemiş mide duvarı kalınlaşmaların da cerrahi operasyonlara da başvurulabilir. Uygulanan tedavi sonrası hastaya kemoterapi işlemi de uygulanabilir. Yapılan kemoterapi işlemi sonrası yabancı zehirli maddeler sindirim sisteminde birikebileceği için hasta belirli sıklıkla lavman yapmalıdır.
izmit medyum