Mide Sarkması Nedir, Belirtileri, Tedavisi Ve Ameliyatı
İçindekiler
Mide Sarkması Nedir?
Mide sarkması nedir, mide sarkması belirtileri nelerdir, mide sarkması tedavisi, mide sarkması ameliyatı, mide sarkması neden olur ve nasıl anlaşılır gibi çok soru sorulmaktadır. Bu sorularınızı yanıtlamak ve bu hastalık hakkında sizleri bilgilendirmek adına yazdığımız makalemizde mide sarkması hakkında aradığınız tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Mide yer itibari ile diyaframın altında, bağırsakların üst kısmında yer alır. Midenin bulunduğu yerden yani olması gereken yerden aşağı doğru leğen kemiğine yada kadınlarda rahme doğru uzamasına mide sarkması denmektedir. Mide sarkması ciddi bir problemdir. Çünkü bu sarkma ile birlikte bir çok mide sorunu da ortaya çıkmaktadır.
Uzmanlar tarafından çok rahatlıkla teşhis edilebilen bu durum günümüzde bir çok kişi de saplanmaktadır. Mideyi tutan karın içi kaslarının zayıflaması sonucu oluşan bir rahatsızlık olan mide sarkması bir çok belirti vererek kendini gösterir.
Midenin yemek borusuna doğru yukarı çıkması ile mide fıtığı oluşurken ve bir çok mide sorunu yaratırken, midenin alt tarafa doğru sarkması ile mide sarkması oluşur. Her iki durumda kişide yoğun mide problemleri yaşanmasına neden olur. Bu iki durumda midenin çevresindeki kas yapısının zayıflaması sonucu gerçekleşir. Her yaş grubundan kişide görülebilen bu hastalık özellikle 50 yaş üzeri kişilerde çok daha fazla görülür. 60 yaş üzeri kişilerin ise büyük çoğunluğunda görülebilir. Mide sarkması kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülür.
Mide Sarkması Belirtileri
Mide sarkması sonucu mide kapakçığı işlevini tam yapamaz ve kişilerde bu nedenle yoğun reflü şikayetleri çok görülür. Bu hastalığın en büyük belirtisi mide de yaşanan reflü şikayetidir. Ağza acı su gelmesi, mide asidinin yemek borusuna doğru kaçması ile mide borusunda yaşanan hasarlara neden olur. Gece uyurken mide yanması en çok yaşanan belirtileri arasındadır.
Kişilerde geğirme çok görülür. Midede oluşan gazlar neticesinde geğirme sorunu kişinin günlük yaşamını etkileyecek ölçüde görülebilir.
Mide bölgesinde yaşanan ağrı en çok görülen belirtiler arasındadır. Yatarken bu ağrı hafiflerken ayağa kalktığında midenin aşağı doğru sarkması neticesinde çok daha fazla olur.
Karın bölgesinde özellikle yemek yedikten sonra fark edilebilen şekil bozukluğu görülebilir. Çok sık görülen bir belirti olmasa da özellikle zayıf kişilerde gözle görülür şekilde olabilir.
Mide sarkması yaşayan kişilerde iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı yaşanmaktadır. Kişi bir türlü kilo almaya çalışsa da bu problemden dolayı kilo kaybı ve alamama yaşayabilir.
Mide bulantısı, kusma, hazımsızlık çok sık yaşanır. Mide bağırsaklara doğru sarkma yaptığı için kişilerde kabızlık sorunu çok sık yaşanır. Bağırsak problemleri de buna bağlı fazlalaşmaktadır. Özellikle gaz sancısı kişilerde çok sık yaşanır.
Terleme, halsizlik, çarpıntı ve ateş basması gibi belirtiler de çok sık görülmektedir. Mide içerisindeki besinler çok daha fazla midede kalmaktadır. Bu nedenle kişide nefes almakta güçlük yaşanır. Ayaktayken derin nefes alamaz, nefes alırken karnını şişiremez, çok spor yapamaz, yürürken bile zorluk yaşayabilir, kalbi hızlı atar ve nefes darlığı çeker.
Mide sarkması tedavisi yapılmaz ise bu sarkma devam ederek mide anatomisinin iyice bozulmasına neden olur. Bu nedenle tedavinin vakit kaybetmeden yapılması gereklidir. Mide çok çabuk şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Gerekli ilaç tedavisi yapılır ve gerekli beslenme alışkanlığı değişikliğine gidilir ise çok kısa sürede mide kendini toplar ve eski haline gelir.
Mide Sarkması Neden Olur?
Karın içindeki bağ dokuları ve karın içi kasları mideyi ve iç organları yerinde sabit bir şekilde tutmaya yaramaktadır. Bağ dokuların ve kasların zayıflaması sonucu mide sarkmasına neden olur.
Bu kasların erimesinde en büyük neden yaşlanmaktır. Yaş ilerledikçe kaslar zaman içerisinde zayıflamaktadır. Bunun en büyük nedeni ise egzersiz eksikliği ile yaşanmaktadır.
Ani ve birden bire verilen aşırı kilolarda mide sarkmasına neden olur. Kişilerde birden birer kilo verme, kilo verirken egzersiz yapmama ve kasların kuvvetlenmesinin sağlanmaması ile bu rahatsızlık aşırı kilo verenlerde çok yaşanır. Karın bölgesinde bulunan yağ miktarının da normalde az olması bir diğer nedenlerdendir.
Karın iç basıncının değişik nedenlerden dolayı değişime uğraması da mide sarkmasına nedendir. Özellikle kadınlarda görülmesi de hamilelik ve doğumdan kaynaklıdır. Bebek büyüdükçe karın iç basıncı artmaktadır ve buda midenin aşağı yada yukarı doğru hareket etmesine neden olur. Doğum sırasında zorlanma, ıkınma, kişinin zor doğum yapması sırasındaki karın içi basıncı mideyi aşağı doğru itebilir. Zayıf olan kaslardan dolayı mide olması gereken yerde tutunamaz ve aşağı doğru sarkabilir.
Mide sarkması genelde çok uzun süre aç kalıp birden çok fazla yemek yiyen kişilerde görülür. Bu nedenle sık ve az yemek yemek gereklidir.
Uzun süren ishaller, idrar söktürücü ilaçların çok kullanılması ve kusmaya bağlı gelişebilir. Karın içi ameliyatlara bağlı olarak tuz ve elektrolitlerin dengesizlikleri ile de çok sık görülür. Bu nedenden dolayı potasyum azalır ve sindirim sisteminde yavaşlamaya ve kas sisteminde ise felce neden olabilir. Bundan dolayı kaslar kendini toplayamaz ve mide aşağı doğru sarkar.
Karın içerisindeki sıvının erimesi, karın içinde tümör oluşması diğer mide sarkması nedenlerindendir. Bazı hastalıklar birbirini tetiklemekte ve başka sorunlara yol açmaktadır. Mide sarkması başka bir sorundan yaşanabilirken mide sarkması yüzünden başka sorunlar yaşanmaktadır. Vücutta her olumsuzluk onu etkileyen başka bir problemi tetiklemektedir. Bu nedenle sorunu hemen çözmek yaşanabilecek diğer sorunları engellemek anlamına gelmektedir.
Mide Sarkması Tedavisi
Mide sarkması belirtileri ile doktora gidildiğinde doktorunuz durumu anlayacak ve size bazı testler yapacaktır. En önemlisi yapılan endoskopi muayenesidir. Bu muayene mide içerisine kamera eşliğinde salınan ince bir hortumdur. Bu şekilde midenin durumu, içerisinde oluşan tahribat tam olarak anlaşılır. Endoskopi muayenesinden sonra doktorunuz net teşhisi koyar ve sizin için bir ilaç tedavisi başlar. Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeniz gerektiğini ve yapmanız gerekenleri size reçete eder. Mide çok çabuk şekil değiştirebilen bir organ olduğu için yağılan ilaç
desteği ve uyulması gereken kurallara uyulur ise mide kendini kısa
sürede toplayacaktır.
İlaç Tedavisi
Mide sarkması yapılan tetkikler ile çok kısa sürede anlaşılır. Kişilere öncelikle ilaç tedavisi uygulanır ki bu sarkmadan dolayı mide ve yemek borusu zarar görmesin. Mide asidi azaltıcı ilaç ve midenin daha çabuk boşalmasını sağlayan ilaç desteğidir. Bu şekilde rahatlamanız sağlanır.
Doktorunuz tarafından kas içerisine düşük bir dozda adenozin, trifosfat yada galantamin hibromid gibi ilaçlar enjekte edilir. Bu enjeksiyonun nedeni kasların kuvvetlenmesini sağlamaktır.
Mide Sarkması İçin Korse
Mide sarkması için korse bel kısmına takılarak midenin yukarıda durması sağlanmaya çalışılır. Bu şekilde midenin aşağıya daha çok sarkması önlenmiş olur. Bu korse veya bandajlama yöntemi çok başarılıdır. Bel kısmına takılan korse yardımı ile mide olması gereken yerde tutulmaya çalışılır.
Karın Kaslarının Kuvvetlenmesi İçin Egzersiz
Karın kaslarının kuvvetlenmesi için bazı egzersizler verilir. Bu egzersizler sayesinde karın içi kaslar kuvvetlendirilmeye çalışılır. Bu egzersizlerin yanında kişiye yürüyüş yapması ve mümkün ise yüzmeye gitmesi önerilir.
Fizik Tedavi
Fizyoterapi mide sarkmasına uygulanan ve çok başarı sağlayan yöntemler arasındadır. Uzman tarafından yapılan yöntemle karın kaslarının kuvvetlenmesi ve midenin olması gereken yere çıkması sağlanmaya çalışılır. Bu yöntemle birlikte evde kişiye de tavsiye edilen kendi kendine de uygulaması gereken yöntemler öğretilir.
Karın bölgesine uygulaması gereken masaj anlatılır ve evde düzenli olarak karın bölgesine bu masajı yapması istenir. Küvette suyun altında yapılması ise çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Beslenme Alışkanlığının Değişmesi
Kişilere sık sık ve az şekilde yemek yemeleri önerilir. Kişi yemeğini yavaş yavaş yemelidir. Hızlı şekilde yemek yemek doğru değildir. Az miktarda ve yavaş yavaş yemek yemelidir.
Yaşanan halsizlik sorununa ise çözüm olması için zengin içerikli meyve sularının içilmesi önerilir.
Kişiler duruş şekillerine dikkat etmelidir. Çok dik oturmaya ve dik şekilde yürümeye özen göstermelidirler.
Mide Sarkmasına Akupunktur
Kişilere akupunktur tedavisi önerilmektedir. Karın bölgesine ve kulaktaki bazı noktalara yapılan akupunktur tedavisi ile kaslara hormon salgılanır ve vücudun kendi salgıladığı bu hormon buradaki kas yapısının güçlenmesini sağlamaktadır.
Mide Sarkması Ameliyatı
Mide sarkmasına acil bir durum yok ise ameliyat önerilmemektedir. Ameliyat sonrasında zayıf olan kas yapısından dolayı mide gene aynı yerine sarkma yapacaktır. Bu nedenle öncelikli tedavi kas yapısının kuvvetlendirilmeye çalışılmasıdır.
Yapılan ilaç tedavisi ve kişinin beslenme alışkanlığına dikkat etmesi neticesinde mide eski haline kısa sürede gelecektir. Ama bazı mide sarkmaları çok aşırı fazla olduğu için acil ameliyat da gerekebilir. Bu teşhisi ancak doktorunuz koyabilir. Ameliyat yapılması çok önerilmemekle birlikte gerekli durumlarda yapılmaktadır. Mide ameliyatı sonrası kişinin beslenme alışkanlığına dikkat etmesi ve gerekli önlemleri alması gerekir.