Sağlık

Süt Zehirlenmesi

İçindekiler

Süt Zehirlenmesi

Süt zehirlenmesi en çok çocukların başına gelen ciddi bir zehirlenme türüdür. Sindirim yolu grubu zehirlenmesi içerisinde yer alan süt zehirlenmesi belirtileri aynen gıda zehirlenmesindeki gibidir. Son kullanma tarihi geçmiş süt içmek ve  aşırı süt tüketmek zehirlenme nedenleri arasındadır. Genelde çocuklarda görülen süt zehirlenmesi Streptococcus lactis bakterisinin süt içerisinde üremesi sonucu oluşur. Süt içerisinde diğer üreyen bakteri türleri ise listeria, salmonella, campylobacter ve e-coli gibi bakterilerdir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti sütün hangi bakteriden dolayı bozulduğuna ve hastanın ne kadar süt tükettiğine bağlı değişir. Genelde hafif atlatılan süt zehirlenmesi çok nadir durumlarda hayati risk taşımaktadır.

Sütün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Sütün rengi değişim olur
  • Sütün tadında değişim olmuş olabilir
  • Sütün kokusu değişmiş olabilir

Bu belirtilerin hiç biri olmasa da süt bozulmuş yada içerisinde bakteri üretmiş olabilir. Süt çok çabuk bozulabilen bir ürün olduğu için buzdolabında saklanması gereklidir. Dışarda unutulan, son kullanma tarihi geçmiş yada bozulmuş sütlerin içilmesi durumunda zehirlenme oluşur. Çok aşırı süt tüketimi de süt alerjisine neden olmaktadır.

Süt Zehirlenmesi Belirtileri

Süt Zehirlenmesi Belirtileri

Süt zehirlenmesi yaşayan kişiler genelde kendilerini kötü hissederler. En belirgin belirtisi mide bulantısı ve kusmaktır. Çok kısa sürede bağırsakları ektileyen zehir ishale neden olur. Vücut kusarak ve ishal yolu ile zehri dışarı atmaya çalışmaktadır. Süt zehirlenmesi belirtilerinden diğerleri nelerdir?

  • Baş ağrısı, baş dönmesi
  • Halsizlik
  • Karın bölgesinde kramp yada ağrı
  • Ateş
  • Kanlı dışkılama
  • Titreme
  • Kanda aşırı kalsiyum yükselmesi
  • Kabızlık
  • Sık idrara çıkma
  • Kalp ritminde bozukluk
  • Görme bozuklukları

Süt Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur

Süt Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Süt zehirlenmesi genelde hemen kendini gösterebileceği gibi bir kaç saat sonra da etkisini gösterebilir. Nadir bazı süt zehirlenmeleri 12 ile 24 saat sonrasında da görülebilmektedir. Bakterilerin vücut içerisinde üremesine ve içilen sütün miktarı ile alakalı bir durumdur.

Süt zehirlenmesi yaşamamak için son kullanma tarihi geçmiş olan sütlerin içilmemesi gereklidir. Süt çok çabuk bozulabilen bir gıda türüdür. Bu nedenle buzdolabında saklanması gereklidir. Dışarda unutulan sütler bozulmuş olacağı için kesinlikle dışarda unutulan sütler içilmemelidir. Sütten yapılmış tatlılar için de aynı şey geçerlidir. Sütlü tatlılarda dışarda kalmışsa süt zehirlenmesine neden olmaktadır.

Süt içerisindeki bakteriler çok kısa sürede üreyebilme özelliğine sahiptir. Açık satın alınan ve yeterli miktarda pişirilmeyen sütlerde de bakteri üremesi çok daha kısa sürede olmaktadır.

Süt Zehirlenmesi Tedavisi

Süt Zehirlenmesi Tedavisi

Süt zehirlenmesi yaşayan kişi bol su içmelidir. Kussa bile yudum yudum su içmeye gayret etmelidir. Mide bulantısı ve ishal için her hangi bir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücut zehri dışarı atmaya çalıştığı için kusar ve ishal yolu ile boşaltmaya çalışmaktadır. Bu nedenle bunu engellemek yanlıştır.

Hastanın ateşi çok yüksek ise, şiddetli kusma, baş ağrısı ve ishal olduğunda hemen en yakın hastaneye gitmelidir. Genelde süt zehirlenmesi 24 saat ile 48 saat içerisinde tedavi edilerek etkisini kaybetmektedir. Hasta bol sıvı tüketmeli, yoğurt yemeli, meyve suyu içmeli ve tuzlu bir şeyler yemeye gayret etmelidir.

Ağır zehirlenmelerde hastaya serum verilerek antibiyotik ilaç desteği sağlanmaktadır. Hastanın kan tahlilleri yapılır ve hangi bakteriden zehirlendiği bulunur ve bu bakteriye yönelik ilaç desteğine başlanır.

Okullarda süt zehirlenmesi ile çok sık karşılaşılmaktadır. Genelde kantinlerden alınan sütlerin son kullanma tarihine bakmadan içilmektedir. Çocuklarımıza okuldan altıkları sütlerin son kullanma tarihine bakmayı iyice öğretmek gerekmektedir.

Pasta, krema, dondurma gibi ürünler sütten yapılmaktadır. Dışarda kalan ürünler özellikle sıcak havalarda hemen bakteri üretmeye başlarlar. Bu ürünler açıktan alınmamalı, pastanelerden aldığınız ürünlerin ise buzdolabımdan çıktığından emin olunmalıdır.

Balık yedikten sonra içilen süt zehirlenmeleri de ülkemizde çok sıklıkla yaşanmaktadır. Balık yedikten sonra süt içmemeye gayret edilmelidir. Balık taze değilse çok kısa sürede zehirlenme yaşanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu