Faydalı Bilgiler

Salamura Zeytin ve Zeytinyağı

İçindekiler

Çekirdekli ve sert bir yapıya sahip olan zeytin, meyvemsi tadıyla Türk kahvaltı kültürünün vazgeçilmezidir. Diğer sert çekirdekli meyvelerle karşılaştırıldığı zaman salamura zeytin düşük şeker ve yüksek yağ içeriğiyle son derece sağlıklıdır.

Bölgeden bölgeye farklılık gösteren zeytin, çeşidine göre bir dizi işlemden geçirildikten sonra tüketime uygun hale gelir. Geleneksel yöntemlerle acı tadından arındırılan meyve, olgunlaştıkça lezzetlenir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren ve tercihini Akdeniz mutfağından yana kullananlar zeytinyağının faydaları ve tüketim tavsiyelerine uyarak formlarını koruyabilirler.

Zeytin Çeşitleri ve Özellikleri

Sofralık tüketime uygun zeytin çeşitlerinde “boyut” önemlidir.

  • 3-5 gram arası zeytinler orta boy ve
  • 5 gram üzeri olanlar iri boy olarak adlandırılır.

Zeytin eti ve çekirdeği arasındaki oranın artması ürüne ticari değer katar. Kıvırcık, uzun yapılı ve küçük boyuttaki sele zeytini görünümüyle hemen ayırt edilirken şekil olarak küreye benzeyen, etli ve daha iri salamura zeytin tüketim tercihlerinde daha öndedir.

  • Zeytin kabuğunun ince ve elastik olması aranan özellikler arasında ilk sırada yer alır.
  • Aynı zamanda kabuk, darbelere karşı dirençli ve tuzlu suyun etkisine karşı dayanıklı olmalıdır.

Yeşil ve Siyah Zeytin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yeşil zeytin; olgunlaşma döneminde normal iriliğe ulaşır ulaşmaz henüz renk değiştirmeden toplanır. Zeytin yaprağının yeşilden hafif sarıya döndüğü ve et kıvamının değişmeye başladığı dönem, elle hasat için en ideal zamandır.

Geleneksel yöntemlerle salamura zeytin nasıl yapılır sorusunun cevabı özellikle damak tadına uygun ürün elde etmek isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Fermantasyon işlemi için ideal kaplar tahta fıçılar veya cam kavanozlardır. Doğru bir şekilde fermente edilen meyve, uzun süre saklanabilir. Tüketim öncesinde tuzlu suya bastırılan zeytinlerin yıkanarak uygun servis kabına alınması ve lezzetlendirilmesi önerilir.

Salamura Siyah Zeytin

Renk, tat ve yağ oranı açısından istenen olgunluğa eriştikten sonra hasat edilen siyah zeytin çeşitleri pek çok farklı damak tadına hitap eder. Üretilen zeytin, aşırı olgunlaşmadan toplanmalı ve mümkün olan en kısa sürede ayıklanarak yıkanmalıdır. Fermantasyon işlemi esnasında rengi değişen meyve, havalandırılarak paketlenir.

Yeni nesil tercihler göz önünde tutulduğunda hasat edilen zeytinler: çeşitli taze otlar, pancar, portakal, limon kabukları, kırmızı biber, biberiye veya kekik gibi aromatik baharatlarla harmanlanarak sofralık tüketime hazır hale getirilir. Zeytin ağacı meyvesinden elde edilen zeytinyağı tüm dünyada sağlıklı ve kaliteli yemek hazırlamak için kullanılır.

Kaynak : https://dogalzeytin.com.tr/salamura-zeytin-ve-zeytinyagi/

İletişim Bilgilerimiz

Telefon: +90 532 377 8705

E-Posta: siparis@olibazeytin.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu