Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı
İçindekiler
Omuzda Kas Yırtılması Nedir?
Omuzda kas yırtılması en çok yaşanan kas sorunlarından biridir. Omuz bölgesi rotator manşet adı verilen kaslarla sarılmıştır. Bir çok sebebe bağlı bu kaslarda oluşan yırtılmalara omuzda kas yırtılması denir. Genelde ani yapılan hareketler, kazalar, eklemlerde kırık ve çıkıklar bu tür sorunların yaşanmasına neden olur. Omuz bölgesindeki yaşanan bu tür problemlere çok kısa sürede müdahale yaptırmak gereklidir. Omuzda kas yırtılması tedavisi erken dönem yapılmazsa kalıcı problemlere neden olmaktadır.
Vücudumuzdaki hareket açıklığı en geniş olan eklem omuz ekle midir. Bu nedenle travmalara fazlasıyla maruz kalabilir. Şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan omuzda kas yırtılması yaşam kalitesini ciddi anlamada etkilemektedir. Bu rahatsızlık 50 ile 65 yaş üzeri kişilerde % 60 oranında görülmektedir. Kasların yaşlanması, zayıflaması ile artan bir problemdir. Gençlerde ise kaza, düşme ve yaralanmalarla oluşur. Omuzda kas yırtılması çeşitleri nelerdir?
- Tam kat yırtığı
- Tam olmayan parsiyel yırtıklar
- Hücreler arası yırtık
Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri?
- Omuz ve kol gölgesinde ağrı en belirgin belirtisidir. Kişi kollarını yanlara doğru çok rahatlıkla uzatırken, yukarı doğru uzatamaz. Yukarıdan bir şey alırken zorlanır ve ağrı hisseder.
- Hasta kolunu yukarı ve yana doğru uzattığında oluşan his kaybı bir diğer kas yırtılması belirtisidir. Bu his ve kuvvet kaybının nedeni kasın görevini yırtık yüzünden yerine getirememesine bağlı gelişir.
- Kolunu eli ile göğsüne doğru çekerek tutma isteği oluşur. Kolunu sanki korumaya alır gibi eli ile göğsünün üstüne koyar ve tutar. Bazı hastalarda gece ağrıları da çok şiddetli olur.
Hareket kaybına ve ağrıya neden olan bu hastalık, kişilerin gündelik hayatını kötü etkilemektedir. İş yaparken zorlanırlar. Bir şey taşımakta güçlük yaşarlar. Omuzda kas yırtılmasında yaralanan rotator manşet kasında kısmi yada tam kat kas yırtılmaları oluşur. Kısmi kas yırtılmasında hareket kısıtlaması ve ağrı çok daha azken tam kat kas yırtığın da ağrı ve hareket kaybı çok daha fazladır. Kuvvet azalması bu yırtıklar da çok fazladır. Hatta bir bardağı bile taşıyamaz duruma gelebilir.
Omuzda Kas Yırtılması Neden Olur?
- İleri yaşlarda kaslar yaşlanır, zayıflar ve güçsüzleşir. Yaşlılarda görülme nedeni ise en çok kasların yaşlanmasıdır.
- Kazalar, darbeler, düşme kas yırtılmalarına en çok sebeptir.
- Kasları aşırı zorlama, çok yük taşıma
- Kasları zorlayan ağır sporlar yapmak
- Yukarı doğru çok uzanarak iş yapmak
- Omuzda aşırı ve yanlış kullanımı sonrasında oluşan iltihaplanma lif yırtılmalarına neden olabilir.
Omuzda Kas Yırtılması ve Ödem
Omuzda kas yırtılmalarının bir sebebi de kolun ve omuzun aşırı ve yanlış kullanımı sonucu oluşan iltihaplanmadır. İltihaplanma sonucunda omuz bölgesinde oluşan sıvı birikmesi yani ödem aşırı ağrıya neden olur. İltihaplanma zamanla kas yırtılmalarına da neden olmaktadır. Bursit adı verilen bu hastalık omuz, dirsek, kalça, bilek ve dizlerde çok sık görülür. İltihaplanmalar genelde uzun sürelerde oluşsa da bazı durumlarda aniden de gelişebilir. Bunun sebebi ise kişinin kendini hor kullanmasıdır. Bazı kişiler meslekleri icabı omuzları ile aşırı yük taşımak zorundadır. Bazı ev hanımları ise temizlik yapmak uğruna kendilerini çok zorlamaktadır. Bu durum omuz kemiklerinde iltihaplanmaya yol açmaktadır. Kemik ve kas arasındaki tendon yada deri arasında bulunan küçük keslerin iltihaplanmasına neden olur. Ayrıca iltihaplanma ödeme de neden olur. Bu iltihaplanma ciddi ağrı yapar. Omuzda kas yırtılması ve ödem iltihaplanma nedeni ile yaşanır.
Kar yırtıkları diğer nedenlerden dolayı yaşanmış da olabilir. Kas yırtığı olan bölgede zamanla ödem oluşması çok normaldir. Kas yırtıkları ödeme neden olur. Ödem ve bu bölgedeki sıvı artışı küçük keseciklere neden olur. İçi sıvı dolu keseciklerin oluşması da bu nedendendir. Yırtığın bulunduğu kolda şişme olması da normaldir.
Omuzda Kas Yırtığına Hangi Bölüm Bakar?
Omuz ağrıları ile başlayan bu rahatsızlık için Ortapedi Uzmanına görünmeniz gereklidir.
Omuzda Kas Yırtılması Tedavisi
Omuzda kas yırtığın da teşhisin doğru konulması çok önemlidir. Bu hastalığın teşhisi öncelikle fiziki muayene ile tespit edilir. Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra omuz hareket açıklığını kontrol eder. Fiziki muayenede kas gücünüzü kontrol ettikten sonra sıkışma testleri ile hastalığın teşhisi konulur. Röntgen çekimi yapılır ve kemik yapınızın durumu incelenir. Kas içinde kireç birikmesi alanları olup olmadığına bakılır. Omuz ekleminde aşınma ve eskine olup olmadığı kontrol edilir. Omuz çevresi kas yırtılmasının tam olarak boyutunun ve durumunun en net çıkmasını sağlayan manyetik rezonans görüntüleme yapan MRG cihazıdır. MRG çekimi sonrasında yırtığın yerleşimi, boyutları, kasta kullanmamaya bağlı gelişen dejenerasyonlar, kireçlenme ve eklem kıkırdağının aşınması ayrıntılı olarak belli olur. Kas gücünü kontrol edebilmek ve değerlendirebilmek amacı ile doktorunuz omuz bölgenizden bir lokal anestezi enjeksiyonu yapar. Enjeksiyon yapıldıktan sonra doktorunuz bir kez daha fiziki muayene yaparak kas gücünüzü kontrol eder. Hastaya gerekli görülür ise Ultrason da çekilebilir. Omuz kas yırtılması tedavisi başlamadan önce son olarak hastaya artroskopik inceleme yapılır. Bu incelemede kasın hem alt, hemde üst yüzü incelemeye alınarak değerlendirilir.
Tam kas yırtıkların da tek çare ameliyattır. Hastanın genç yada yaşlı olması ameliyat kararında etkili değildir. Tam kas yırtığı olan hasta kolunu kullanamaz ve tedavinin tek çaresi ameliyattır.
Omuzda kas yırtığı 65 yaş üstü kişilerde kasların zayıflaması ve yaşlanması sonucu görülmüş ise bu hastalara ilaç tedavisi, egzersiz ve fizik tedavi uygulanır. Çok gerek görülür ise hastaya tek dozluk kortizon içeren bir iğne yapılabilir. Bu şekilde hastanın ağrılarından kurtulması sağlanmaya çalışılır. 65 yaş üzeri hastanın yırtığı çok büyük ise kortizon iğne, ilaç, egzersiz ve fizik tedavi işe yaramışsa ancak son çare ameliyat önerilebilir.
Kısmı kas yırtığı olan genç hastalara kortizon iğne enjekte edilir. Ağrılarının azaltılması sağlanırken fizik tedavi, egzersiz ve ilaç tedavisi uygulanır. Tedavinin yetersiz olduğu durumlarda artroskopik tedaviye başvurulur. Artroskopik tedavi de omuz içerisindeki saçaklanmış bölge temizlenir ve sıkışmaya neden olan kemik çıkıntıları varsa bu kemikler tıraşlanır.
Kolda güç kaybı yaşayan kolunu aktif halde kullanan genç hastalarda ve tam kas yırtıkların da omuzda kas yırtığı ameliyatı yapılması çok daha uygun olur. Özellikle 1,5 santimden büyük tam kas yırtıkları ameliyat edilmezlerse ilerler ve hasta kolunu kullanamaz hale gelir. Omuzda kas yırtığı ameliyatı açık ve artroskopik ameliyat olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. Yırtığın bulunduğu yer, yerleşimi, onarılabilir olma durumu bu kararı etkiler. Genelde kapalı olan ameliyat şekli tercih edilir. Onarılması mümkün olmayan kas yırtıkların da özellikle genç hastalarda vücudun başka bir bölgesinden alınan kasın bu bölgeye nakli ile yapılır. İleri yaşlarda olan hastalarda eğer omuzda aşırı kireçlenme mevcut ise omuz protez ameliyatı yapılabilir.
Omuzda Kas Yırtığı Ameliyatı
Omuzda artroskopik rotator manşet yırtığı onarımı ameliyatı ameliyathanede anestezi altında yapılmaktadır. Omuz bölgesinin değişik noktalarından bir santimlik delikler açılır ve yerleştirilen kameralarla omuz bölgesi, omuz eklemi ve kas yırtığı olan bölge incelenir.
Kameralarla eklem içerisindeki sorunlar tespit edilerek düzeltilir. Kas yırtığı temizlendikten sonra kemikten ayrılmış olan bölge dikiş çapası adı verilen titanyum implantlarla bu bölgeye bağlanır. Ameliyat esnasında gerek görülür ise açık ameliyata da dönülebilir. Ameliyatın gidişi, hastanın ve yırtığın durumuna bağlıdır. İşlem sonrası hasta hastanede bir gece kalır. Gerek duyulur ise hastaya ertesi gün küçük bir cerrahi işlem daha uygulanır. Omuz açılarak işleme devam edilebilir. Bu işlem her hastada değişim gösterir. Ancak gerekli durumlarda yeni küçük bir operasyon yapılır.
Omuzda Kas Yırtılması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Omuzda kas yırtılması ameliyatı her hastanın durumuna göre değişir. Bir kaç saat süren ameliyatlar olduğu gibi 3-4 saat süren ameliyatlarda vardır. Bu bölgenin temizlenmesi, yırtığın onarılması uzun sürebilir. Bazı ameliyatlarda açık ameliyata geçiş de yaşandığı için kesin bir zaman dilimi söylemek mümkün değildir.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Sonrası
Omuz yırtığı ameliyatı sonrası hastanın kolu 3 ile 6 hafta arası askıya alınır. Doktorun onayı ile hasta 3-4 hafta sonra küçük egzersizler yaptırılmaya başlar. Ameliyattan ancak 6 hafta sonra hasta çok az aktif hareketler yapmaya başlayabilir. Omuz kaslarının tamamen iyileşebilmesi ancak 6 ayı bulmaktadır. Bu dönemde hasta kendini çok iyi kollamak zorundadır. Hasta 6 haftadan sonra yavaş yavaş araba kullanmaya başlayabilir. Çok basit hareketler yapılmalıdır. Hastanın kolunu zorlaması kesinlikle yasaktır. Kolu zorlayıcı hareketler ancak altı ay sonrasında yapılabilir. Kişi spor yapmaya da ancak altı ayını geçince başlayabilir. Hastanın bir şey kaldırması yasaktır. Ancak 6 ayını geçen hastaların ameliyatlı kolu ile bir şeyler kaldırmasına izin verilir. Omuzda kas yırtılması fizik tedavi hareketlerine ameliyat sonrası başlanmalı ve fizik tedavi mutlaka alınmalıdır. Bu tür hastalıkların iyileşmesinin hızlanması ameliyat sonrası alınan fizik tedaviye bağlıdır.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Sonrası Yenileme Neden Olur?
- Kasın doku kalitesinin yetersiz olması
- Hastanın yaşının ilerlemiş olması
- Yeniden kaza, düşme, ters hareket, ağır kaldırma, bir yerlere vurma gibi bir travma geçirilmesi
- Uygun olmayan rehabilitasyon
- Kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması
- Sigara kullanımı
- İlk ameliyatta yırtık boyunun çok büyük olması yenileme nedenlerindendir.
İkinci oluşan yırtık ilkinden çok daha küçük boyutta olur ve genelde çok fazla belirti vermez. Hastanın yaşı ilerlemiş ve güç kaybı da çok yaşanmıyor ise ikinci bir ameliyata gerek duyulmaz.
Omuzda Kas Yırtığı Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Tendom yırtıkları tedavi edilmediği taktirde ilerler ve kireçlenmeye neden olur. Bu durumda kapalı ameliyat şansının kaybeden hastaya açık ameliyat yapılmak zorunda kalınır. Protez kullanmak zorunda bile kalınabilir.
Kas yırtılması nedeni ile omuz ve kol hareketlerinde kısıtlama olmaktadır. Kolları yukarı doğru kaldırmak zorlaşmaktadır. Omuz hareketlerinin kısıtlanması kireçlenmeye neden olur. Omuz hareketsizlikten katılaşırsa donuk omuz hastalığı başlayabilir. Omuz katılaşır ve hiç hareket etmez. Kaslar kemikleşir ve kişi her geçen gün hareket kabiliyetini çok daha fazla kaybeder. Donuk omuz ciddi bir hastalıktır ve tedavisi de zordur. Fizik tedavi hastalık için önemlidir.
Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi
Omuz eklemi üç boyutta kolların hareketini sağlamaktadır. Omuz eklemindeki dengeli hareketlerin sağlanabilmesi için kaslara ve bağlara ihtiyaç vardır. Kemiklerin hareketi tek başına yeterli değildir. Omuz hareketlerinin düzgün yapılmasını sağlayan beş adet eklem vardır. Omuz hareketlerinin düzgün yapılabilmesi için ağrısız ve uyum içerisinde olması gerekmektedir.
Omuz hareketlerinin hem dengeli (stabilite) hem de hareketli (mobilite) yapılabilmesi için hazırlanacak olan rehabilitasyon programının bu iki özelliğe uygun hazırlanması gereklidir. Omuz kas yırtıkların da koruyucu yada cerrahi tedavi uygulanır. Her iki tedavide de fizyoterapi çok önemli yer alır. Doğru yapılan bir fizyoterapide hastalığın bulgularının azaltılması ve kişinin fonksiyonlarının çoğaltılması hedeflenir. Kas yırtıkların da en çok karşılaşılan şikayet ağrıdır. Ağrının istirahat, aktivite yada gece sırasında olduğu değerlendirilir. Ağrının hangi durumda daha çok olduğu hastalıkta kişiye uygulanacak fizik tedavi konusunda bilgi verir. Hastanın gece ağrısı varsa iltihaplanma göstergesidir. Bu nedenle tedavi sırasında iltihaplanmayı arttıracak uygulamalardan ve egzersizlerden uzak kalınır.
Fizyoterapide hastalara sıcak-soğuk uygulama, elektro terapi ve manuel terapi en çok tercih edilen uygulamalardır. Gece ağrısı olan hastalara genelde soğuk tedavi uygulaması yapılır.
Rotator kılıf yırtıkların da öncelik tamir edilen dokunun korunmasıdır. Özellikle tamir edilen bölge erken dönemde çok iyi korunmalıdır.
- Hastaya 1-4 hafta arasında pasif eklem hareketleri yaptırılır.
- 4-6 hafta arası hastaya aktif yardımcı egzersizler yaptırılır.
- 6-8 hafta arası ise hastaya aktif hareketlere başlanır.
Dokunun iyileşmesine bağlı olarak omuz kas yırtığı fizik tedavi 6 bölümden oluşturulur.
Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi Hareketleri
Faz 1: 1 -10 gün arası maksimum koruma olması gereklidir. Hasta 5-7 gün arası omuz askısı ile dolaşmalıdır. Sıcak uygulama yapılmaz. Hastaya soğuk uygulama yapılır. Omuz kas yırtığın da oluşan ödem ve ağrıyı azaltmak amaçlanır.
Faz 2: 10 ile 3 hafta arası yapılan uygulamada işlev bozukluğu ve ağrı azaltılmaya çalışılır. Erken pasif hareketlere başlanarak mobilizasyon tekniği uygulanır. Mobilizasyon tekniği ile dokunun yeniden gelişmesi desteklenmeye çalışılır.
Faz 3: 3 ile 6 hafta arasında yapılan orta fazdır. Hastanın dinlenme sırasında omuz eklemlerinde hassasiyet ve ağrı azalmaktadır. Bu bölümde yumuşak doku mobilizasyonu, posterior kapsül germe, aktif-yardımlı ve aktif eklem hareketlerine başlanır.
Faz 4: 6 ile 12 haftaları arasında yapılan bu bölümde hastanın hassasiyetinin azaltılması, yırtık bölgesindeki hareketliliğin çoğaltılması ve omuz hareketlerinin normal sınırlara ulaşması beklenir.
Faz 5: 12 ile 16 haftaları arasında tekrarlı sınırlama olmaksızın yapılan eklem hareketleri ile yırtık bölgesindeki dokuların olgunlaşması sağlanır. Manuel tekniklerde uygulanarak hareket kısıtlılığının kalkması sağlanır.
Faz 6: 16. hafta sonrası yapılan uygulamadır. Eğer ağrı, anormallik, yok ise fonksiyonel faz denilen bu bölüme başlanır. Bu bölümde daha çok fonksiyonellik ve efor gerektiren egzersizler ve hareketlere başlanır.
Omuzda kas yırtılması çok önemli bir hastalıktır. Fizik tedavi tedavi amaçlı ameliyat kararı verilmeyen hastalara uygulandığı gibi ameliyat sonrasında da uygulanmaktadır. Bu nedenle çok önemlidir. Omuzda kas yırtılması mutlaka tedavi edilmelidir. Uzun süredir omuz ve kol gölgesinde ağrı olan kişilerin doktora giderek kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir.
İnternet’te omuzda kas yırtılmasını anlatan en faydalı makale bu teşekkürler.
Adem bey emek vererek uzun süre araştırma yaparak yazılarımızı hazırlıyoruz. Böyle güzel yorumlar bizim motive olmamızı sağlıyor.