Sağlık

Gebelikte Fitil Kullanmak Zararlı mı?

İçindekiler

 

Gebelikte Fitil Kullanmak

Gebelikte fitil kullanmak zararlı mı, en önemlisi gebelikte fitil kullanmak bebeğe zarar verir mi? Hamile bir annenin ilaç kullanması çok zorunlu kalmadıkça önerilmemektedir. Bu nedenle de hamile anne doktor tarafından verilse de bebeğine zarar verebileceği endişesi ile ilaç kullanmak istememektedir.

Hamilelikte mantar kadınlarda çok sık görülür. Hormon değişikliği ve vajinal ortamdaki değişiklik kadınlarda vajinal mantar oluşma sebeplerindendir.  Özellikle hamileliğin son aylarında görülen mantar doğum sırasında bebeğe geçebilir. Anne adayı hamilelikte çok sık enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyon ve mantar akıntı, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hamilelikte bu tür hastalıklara fitil, jel ve krem uygulaması verilir. Ağız yolu ile bir ilaç verilmesi sakıncalıdır.

Fitil de bir ilaç türüdür ve anne ilaç alımında krem gibi cilde sürülen yada fitil gibi cilde temas eden bir ilaç kullanmaktan çekinmektedir. Hamilelikte kullanılan her ilaç gibi fitilin de kullanımında hamileliğe zararı olmayan fitiller tercih edilir. Bunu ancak doktorunuz belirler ve ancak doktorunuzun reçete ettiği fitil tercih edilmelidir. Fitil kullanımında anne adayını korkutan bir diğer nokta da fitilin bebeğe temas edebileceği ve ona zararı olacağıdır. Fitil vajinadan rahime geçebilir mi, bebeğe bir zararı olur mu?gebelikte fitil kullanmak bebeğe zarar verir mi

Hamilelikte Fitil Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte vajinal hastalıklar nedeni ile fitil kullanımı çok sık olur. Bunlardan en önemlisi vajinal mantar ve enfeksiyondur. Hamilelerde vajinal manatar normale göre çok daha sık görülür. Bunun nedeni ise vajinal ortamdaki değişim ve hormonlardır. Neredeyse her yüz hamile annenin %30 yada 40’ında vajinal mantara belirli dönemlerle rastlanır. Mantar ve enfeksiyon tedavisinde fitil, krem ve jel uygulaması önerilir. Mantar tedavi edilse de belirli aralıklarla yenileme gösterebilir. O yeniledikçe tedaviye yeniden başlanır.

Fitil uygulaması vajina içerisine itilmek sureti ile yapılır. Vajina içerisine itilen fitil bu bölgede erir ve bulunduğu bölgeyi tedavi eder. Fitil vajinada kalır ve hiç bir şekilde rahim içerisine giremez. Rahim içerisine girmediği içinde bebeğe hiç bir zararı yoktur. Fitilin temas yolu ile bebeğe geçmesi imkansızdır. Bu nedenle temas yolu ile bebeğe geçmesi imkansız olduğu için  hiç bir zararı yoktur.

Bazı ilaçlar hamilelikte kullanılmaz. Fitil kullanımında da bu söz konusudur. Hamilelikte kullanılabilen ve kullanılmaması gereken fitiller mevcuttur. Bu ayrımı ancak doktorunuz yapabilir. Sizin için en doğru fitili doktorunuz reçete edecektir. Bu nedenle doktorunuz reçete etmeden hiç bir ilaç kullanılmamalıdır.

Akıntı, kaşıntı, kızarıklık ile kendini gösteren mantar ve enfeksiyon tehlikelidir. Akıntı yeşil, sarı, süt kesiği gibi olabilir. Bu tür durumlarda mutlaka doktora gidilmelidir. Verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Annede olan enfeksiyon bebeğe geçer ise doğum sonrası bebeklerin ciğerlerinde, gözlerinde, kanında yada başka şekilde enfeksiyon görülebilir yada mantar bebeğe geçer.gebelikte fitil kullanımı

Gebelikte Fitil Kullanımı

Gebelikte fitil kullanımı temas yolu ile bebeğe geçmez ve zararı yoktur. Aksine vajinal mantar ve enfeksiyon mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle doğum öncesi geçirilen mantar ve enfeksiyon doğum sırasında bebeğe geçebilir. Bundan dolayı da çok tehlikelidir. Mutlaka hamilelik sırasında enfeksiyon yada mantarın tedavisi şarttır. Mantar hamilelik sırasında sık sık tekrarlayan bir hastalıktır ve tedavisi mutlaka gereklidir.

Fitili yatar vaziyette vajinaya sokmak sureti ile uygularsınız. Hamilelikte fitil kullanımı mutlaka gece yatmadan önce olmalıdır. Yatmadan önce alınmalıdır ki gece fitil erisin ve vajinal bölgede çok daha etkili olsun. Gündüz alınan fitiller hareket esnasında kayarak erir ve çıkarlar. Bu nedenle de çok etkili olmazlar.

Fitil kullanılırken beyazımsı bir akıntı gelir. Bu hamile anneyi korkutmamalıdır. Fitil erir ve eriyen fitil bu şekilde vajinadan atılır. Fitil kullanırken pet koyarsanız çamaşırlarınız kirlenmemiş ve giysilerinize fitil geçmemiş olur.

Mantar, enfeksiyon gibi vajinal hastalıklara yakalanmamak için özellikle iç çamaşırı temizliğine çok dikkat edilmelidir. İç çamaşırları mutlaka ütülü giyilmelidir. Hamilelikte karnın büyümesi ile birlikte tuvalet temizliği çok zor yapılmaktadır. Özellikle tuvalet temizliği hamilelikte çok önemlidir. Önden arkaya doğru temizlik vajinanın mikrop kapmasını çok daha fazla önlemektedir. Vajina içerisine su tutulmamalı, çok akıntı oluyor diye tampon kullanılmamalıdır. Bu tür şeylere dikkat edilir ise enfeksiyon ve mantar riski azalır.

medyum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu