Sağlık

Endoskopi ve Kolonoskopi Aynı Gün Yapılır mı?

İçindekiler

Endoskopi ve kolonoskopi sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarında yapılması önerilen, hastalığı teşhis etmek üzere uygulanan tetkikler arasında en önemlileridir. Yapım tekniği bakımından iki uygulama da birbiri ile benzerlik göstermektedir. Bu iki uygulamanın amacı, kameralar eşliğinde organın içerisine girerek inceleme yapmaktır.  Organın durumunu, içeride olumsuz bir durum olup olmadığını doktor gözetiminde inceleyerek kayıt altına alma işlemine denmektedir. Bu uygulama çok ince bir boru ve buna bağlı küçük kamera yardımı ile yapılır. İşlemi yapan doktor boruya takılı olan kamera ile ekrandan inceledikleri yeri çok net görür. Olumsuz bir durum görüldüğünde de bu bölgeden parça alınarak biyopsiye gönderilir.

Endoskopi hastanın ağız yolundan girilerek yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk katmanının incelenmesi işlemine denmektedir. Bu uygulama ile hastada yara, organ içinde değişim, tümör, polip, organ yüzeyinde incelme yada kalınlaşma, enfeksiyon gibi bir çok sorun incelenir. Olumsuz bir durum görülür ise hastadan parça yani biyopsi alınarak incelenir. Genelde, mide içerisindeki yara, kanser, mide fıtığı, yemek borusu şikayetleri gibi hastalıklarda doktor tarafından hastalığın adının konması ve hastalığın boyutunun net anlaşılabilmesi için öngörülen bir araştırma tekniğidir.

Kolonoskopi ise hastanın makat kısmından girerek kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmına kadar olan katmanlarının kameralar eşliğinde incelenme işlemine denir. Bu işlem sırasında hastada yara, organ yüzeyinde değişim olup olmadığı incelenerek kayıt altına alınır. İnceleme sonrası hastada olumsuz bir surum görülür ise parça alınır ve incelenir. Bu iki işleminde dalında uzman olan doktorlar yapar.

Endoskopi ve kolonoskopi gerek görülür ise aynı gün yapılabilir. Bu iki uygulama için hastanın aç olması ve mide ve bağırsaklarında yemek artığı olmaması gereklidir. Bu işlem için 3 gün önceden katı gıda yeme işlemi kesilir ve hasta kendini işlem için hazırlar. İşlemden bir gün önce mide ve bağırsaklardaki yemek artıklarını boşaltmak için bol su içeren bir sıvı içilir. Bu uygulama ile hastanın sindirim ve boşaltım sistemi olabildiğinde temizlenir. Hasta uygulamaya gelmeden önce sabah aç karna lağman yaparak tam bir bağırsak temizliği yapar.Kolonoskopi ve Endoskopi Aynı Anda Yapılır mı

Kolonoskopi ve Endoskopi Aynı Anda Yapılır mı?

Genelde iki işlem farklı günlerde yapılmaktadır. İki işleminde incelediği organlar birbiri ile farklıdır. Bu iki uygulama da bu nedenle hastanın şikayeti doğrultusunda yapılır. Hastanın bağırsaklarından dolayı yaşadığı bir şikayet var ise kolonoskopi, hasta mide sorunları yaşıyor ise endoskopi yapılmaktadır. Fakat hastanın şikayetleri doğrultusunda doktorun gerek görmesi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı gün yapılabilir.

Endoskopi Yapımı

Endoskopi yapımı 20 dakika ile 2 saati bulabilen bir süreye sahiptir. Bunun nedeni ise incelemenin ne kadar sürmesi ile alakalıdır. Hastada her şey normal seyrinde ise daha kısa sürerken, karşılaşılabilen bir hastalık incelemenin uzamasına neden olur. Genelde endoskopi genel anestezi uygulanarak yapılır. Anestezi yapılmadan uygulama yapan merkezlerde bulunmaktadır.

Kolonoskopi Yapımı

Kolonoskopi uygulaması 15 dakika ile 1 saati bulabilen bir süreye sahiptir. Net bir süre söylemek mümkün değildir. İncelemenin süresi karşılaşılacak olan durumun incelenmesi ile alakalıdır. Kolonoskopi uygulaması kesinlikle anestezi uygulaması ile yapılır. Kolonoskopi endoskopiden çok daha zor ve sıkıntı veren bir uygulama olduğu için hasta anestezi almadan bu uygulamayı yaptıramaz.

Kolonoskopi ve endoskopi aynı anda da gerekli görülür ise yapılabilir. Aynı narkoz eşliğinde önce kolonoskopi yapılır ve bunun ardından endoskopi yapılmaktadır. Endoskopinin peşinden kolonoskopi de yapılabilir. Bu sıralamanın önemi yoktur. Bu işlemlerin sırasını doktorunuz belirleyecektir. İki uygulama sıralı olarak aynı narkoz eşliğinde yapılır. İki uygulama aynı anda yapılamaz. Bu mümkün değildir.

Endoskopi ve kolonoskopi aynı gün yapıldığında 30 dakika ile 3 saati bulan bir sürede yapılabilir. İncelenecek olan bölge çok daha fazladır. Tüm sindirim ve boşaltım sistemi sıralı olarak incelenir ve kayıt altına alınır. Gerekli görülür ise hastadan parça alınarak incelemeye gönderilir. Hasta bu iki inceleme sonrası 2 saat kadar dinlendirilerek evine gönderilir. Hastanın durumuna göre uygun tedavi incelemeler sonrasında belirlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu