Faydalı Bilgiler

Böbrek Taşı Tedavisi

İçindekiler

Sıklıkla doğum ağrısından daha çok acı verdiğini duyduğumuz böbrek taşı ile ilgili tüm detayları Özel Kartal Erciyes Hastanesi Üroloji doktoru, ayni zamanda www.urolojikayseri.com adlı internet sitesinden hastaların doğru bilgiye en kısa yoldan ulaşmalarını hedefleyen Sayın Op. Dr. Bekir Kenan Bey ile konuşuyoruz.

Böbrekler, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için önemli görev üstlenen organlardan birisidir. Böbrek görevlerinin en önemlilerin başında günlük metabolizma sureci sonrasında ortaya çıkan üre ve kreatinin gibi maddelerin süzülerek vücuttan atılmasını sağlamak gelir.

En önemli görevlerinden birisi vücuttan zararlı maddelerin süzülerek atılması olan böbrekler, bu işlevi yerine getirirken tuz ve minerallerin oluşturduğu tortuları bazı durumlarda süzemeyebilir. Süzülemeyen bu tortular belirli bir sure sonra karşımıza oldukça fazla ağrı veren böbrek taşları olarak çıkmaktadır. Böbrek taşları tek bir böbrekte görülebileceği gibi her iki böbrekte de görülebilmektedir.

Böbrek Taşı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek taşı oluşumuna etki eden birden fazla faktör vardır. Bu faktörlerin sadece birisinin görüldüğü kişilerde böbrek taşı oluşumu daha düşük ihtimalle karşımıza çıkabiliyorken; birden fazla faktörün görüldüğü bireylerde böbrek taşı oluşumu daha yüksek oranda görülmektedir. Böbrek taşı oluşumuna etki eden faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Yeteri Kadar Su Tüketiminin Sağlanmaması

Böbreklerin zararlı maddeleri süzme işlevini yerine getirmesinde suyun oldukça büyük etkisi vardır. Normal hayatta da herhangi bir maddeyi süzme işlemi yaparken sıvı kullanımının bu işlemi hızlandırdığını düşünürsek; böbrekler de vücuttaki sıvı oranının fazla olduğu durumlarda üre ve kreatinin gibi zararlı maddeleri süzüp vücuttan atma işlevini daha hızlı gerçekleştirebilmektedir.

Cinsiyet, böbrek taşı oluşumuna etki eden faktörlerden birisidir.

Erkek bireylerde kadınlara oranla daha çok böbrek taşı oluşumu vakası görmekteyiz. Yapılan araştırmalara göre her on erkekten birinde böbrek taşı vakası görülürken bu durum kadınlarda 35’de 1 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Genetik Yatkınlık

Genetik yatkınlık kelimesini genelde kanser, şeker, tansiyon gibi hastalıklarda duymuşuzdur. Böbrek taşı da tüm bu hastalıklar gibi genetik yatkınlığı olan kişilerde daha fazla görülmektedir.

Obezite, böbreklerin de işlevlerini bozuyor!

Obezite tüm dünyanın en büyük sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkan bir rahatsızlık olup; vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesini engellemesi ile sağlıklı yaşam oranını düşürmektedir. Obezitede metabolizmanın düzenli çalışması engellendiğinden dolayı böbreklerin de fonksiyonlarını yerine getiremediği görülmektedir.

Ofis Çalışanları Risk Grubundalar!

Sürekli hareketsiz grupta yer alan ofis çalışanlarının hareketsizlikleri sıvı tüketimi, yürüyüş gibi fonksiyonları yerine getirmelerine engel olabileceğinden böbrek taşı oluşumu bu risk grubunda daha çok görülmektedir. Hareketsiz çalışanların en az 2 saatte bir sıvı tüketmeleri ve bir miktar da olsa yürümeleri gerekmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı genelde idrar yapma esnasında yanma ve acı hissi ile kendini belli etmektedir. Böbrekte oluşan taşların vücuttan atılması esnasında üreterde yapmış oldukları tıkanıklık idrar fonksiyonunun yerine getirilmesi esnasında ağrıya sebep olur. Bununla birlikte idrarda yanma ve koyu renk de böbrek taşı belirtileri arasında yer alır. Özellikle küçük boyuttaki böbrek taşlarında ağrı görülmeyip, idrarda yanma ve koyu renk ile böbrek taşı oluşumu teşhis edilebilir.

Büyük boyuttaki böbrek taşları ise karin, sırt ve böbrek bölgesinde şiddetli ağrı ile kendini göstermektedir. Diğer böbrek taşı belirtileri;

  • Mide bulantıları ve kusma şikâyetleri
  • Sık sık idrara çıkma isteği
  • £ok az miktarlarda idrar yapma ve idrar yaparken zorluk çekme
  • Ateş ve titreme
  • idrar yaparken yanma ve acı hissetme şeklindedir.

Yukarıdaki emarelerden birisinin görülmesi durumunda doktorunuza başvurun.

Böbrek Taşı Hastalığında Tanı Koyma Yöntemleri

Böbrek taşı hastalığını taşıyan kişinin hastalık geçmişi, aile hikâyesi ve fiziki muayeneleri yapılmalıdır. Ağrı veya idrarda yanma şikâyeti ile kliniğimize gelen hastalardan teşhisin tam olarak konulması için aşağıdaki test ve tahlilleri uygularız.

  • Ultrasonografi: Hastalığın ön tanısı koymak için kullanılan görüntüleme tekniğidir.
  • Ureteroskopi (URS): idrar yollarında böbrek tanışının olup olmadığına bakılmaktadır.
  • Röntgen: Hastalığın teşhisi için kullanılan ağrısız bir tekniktir. Böbrek taşı var ise nerede yer aldığını bulmak için kullanılmaktadır.
  • İdrar Analizi: idrardaki bakterileri ve anormalliklerin tanısını koymak için hastadan istenmektedir.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT):Vücut içerisindeki alanların daha kolay görüntülenebilmesi için kullanılan ağrısız görüntüleme tekniğidir. İdrar yolu, böbrekler ve mesaneye bakılmaktadır.

Böbrek taşlarının nerede olduğunu ve idrar yollarındaki sorunları görmek için başka bir yöntem daha kullanılmaktadır. IVP (Intravenoz Pyelografi) olarak adlandırılan bu yöntemde böbreklerin boyutları, anomalileri, böbrek kanalları ve mesane denetlenmektedir. Bu süreçte hastaya damar yolundan ilaç verilir ve kan böbreklerden süzüldükten sonra röntgen çekilmektedir.

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı tanısı hastaya konulduktan sonra böbrek taşının büyüklüğü ve böbrek içerisindeki yere bakılarak hangi tedavi yönteminin uygulanacağı dikkate alınmaktadır. Eğer böbrekte yer alan taşın boyutu büyük ise doğal yöntemlerle hastanın böbrek taşını düşürme olasılığı kalmamaktadır. Taş, böbrek toplayıcı sistemlerinde yer alıyorsa yani, üst kısımlara yerleştiyse kendiliğinden düşme oranı daha az olur. Taş aşağıda mesaneye yakın bir bölgede bulunuyorsa ve boyutu küçükse doğal yöntemlerle düşme ihtimali artar.

Böbrek taşının tedavisinde hastanın idrar PH değerine, idrarın içerisinde yer alan sistin, ürik asit ve oksalat değerlerine bakılmaktadır. Eğer böbrek taşı başka nedenlerden dolayı var olmuşsa bunların tespit edilmesi gerekir. Metabolik veya hormonal bir bozukluk tespit edildiyse böbrek taşı tedavisinden önce bunların yapılması tekrar böbrek taşına sebebiyet vermemesi için önlem alındığının göstergesidir.

Hastanın böbreklerinde oluşan taşların cinsi de önem arz etmektedir. Eğer boyutu küçük ve eritilebilir bir cinsi varsa ilaç yöntemleri kullanılarak tedavi edilmektedir. Eğer taşın boyutu ve cinsi daha farklı ise küçük bir operasyon ile böbrek taşı alınmaktadır ve kısa surede iyileşme göstermektedir.

Böbrek taşı tedavisi yalnızca böbrekteki taşı alma gibi görünse de tedavilerin temel amacı, böbreklerin tam olarak görevini yapmasını sağlamak ve idrar kanallarındaki sorunların tekrar oluşmasını engellemek için yapılmaktadır.

Detaylı bilgi ve muayene işlemleri için; https://www.urolojikayseri.com/bobrek-hastaliklari/ adresini ziyaret edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu