Bebeklerde Makat Çatlağı
İçindekiler
Bebeklerde Makat Çatlağı
Bebeklerde makat çatlağı anne sütü emmeyen, ek gıdaya geçen bebeklerde çok daha fazla görülür. Anne sütü emen bebeklerde bu tür bağırsak sorunları çok yaşanmaz. Bir bebeğin en az altı ay anne sütü alması mide ve bağırsak yapısı için çok önemlidir. Bağırsak ve mide yapısı anne sütü haricinde başka bir gıdaya geçiş için uygun değildir. Bebeklerde makat çatlağı en çok 2 yaş çocuklarda çok daha fazla görülmektedir.
Ek gıdaya altı ayını geçmiş olan bebeklerde geçilmektedir. Ek gıdaya geçiş esnasında bir çok bağırsak sorunu da bununla birlikte gelmektedir. Özellikle gaz ve kabızlık ek gıdaya geçiş sonrasında oluşur. Gaz ve kabızlık ise makat çatlağı olma nedenlerinden en önemlisidir.
Makat çatlağı bir bebek için son derece önemlidir. Kronikleşmeden mutlaka tedavi edilmelidir. Çatlak tedavi edilmez ise alt tabakaya yani alt kaslara inerek bu gölgede de hasar oluşmasına neden olur. Bazı bebeklerde ve çocuklarda geçmeyen çatlaklar ancak ameliyatla tedavi edilir. Bu nedenle kronikleşmeden tedavisi şart olan cilt sorunlarından en önemlilerindendir.
Bebeklerde Makat Çatlağı Belirtileri
- Çok ağlamak
- Makatta görülür bir şekilde çatlak olması
- Dışkıda kan olması
- Sarı su yada akıntı görülmesi
- Huzursuzluk
- Gece ve gündüz uyku bozukluğu
- Kaka yapmak istememe
- Kakası geldiğinde çocuğun ağlaması, hırçınlaşması
Yeni Doğan Bebeklerde Makat Çatlağı
Yeni doğan bebeklerde anne sütü ile besleniyorsa çok bu tür bir sorunla karşılaşılmaz. Ancak bebek mama ile besleniyor ise mama katı kakaya neden olabileceği için makat çatlağı görülebilir. Mamanın bebeği kabız yapması, mama değişikliği yapıldığında mamaya bebeğin uyum sağlayamaması yada bebeğe mama verirken aynı ölçüde su verilmesi makat çatlağı nedenlerindendir.
Bebek sadece anne sütü ile besleniyor ise makat çatlağı bebeğin çok gazlı olmasından da oluşabilir. Çok gaz sorunu yaşayan bebekler gaz çıkarırken zorlanabilirler. Bu nedenle çok gazlı çocuklarda da makat çatlağı görülebilir. Çok ağlayan yeni doğmuş bebeklerde de makat çatlağı görülmesi normal sayılır. Küçük doğan bebeklerde kas yapısı daha zayıf olduğundan kasların güçsüz olması ve kaka yaparken bebeğin zorlanması da buna neden olabilir.
Mutlaka yeni doğan bebeklerde makat çatlağı görüldüğünde doktora giderek kontrol ettirmeniz gereklidir. Anal fissür adı da verilen çatlak, çıkış bölgesinin darlığından da kaynaklanabilir. Böyle bir darlık ancak küçük bir operasyonla tedavi edilebilir. Bir çok çocukta görülen bu durum cerrahi bir operasyon gerektirebilir. Yeni doğanlarda makat çatlağı görüldüğünde hemen doktora gidilmelidir. Kaka da kan yada akıntı gördüğünüzde çatlak var mı yok mu bakılmalıdır.
Bebeklerde Makat Çatlağı Neden Olur?
Bebeklerin genelde ek gıdaya geçiş zamanlarında bu tür sorunlar çok yaşanır. Bağırsakların ek gıdaya alışamaması nedeni ile kabızlık yani katı kaka bu soruna neden olur. Katı kaka nedeni ile bebeğin makat bölgesindeki doku hasar görür yani bu bölgedeki mukozanın yırtılması sonucu oluşur.
Makat çatlağı ıkınma, ağrılı kaka, çok ağlama, gaz problemi nedeni ile oluşmaktadır. Bazı çocuklarda ise anal bölge darlığı nedeni ile yaşanabilir. Bu nedenle makat çatlağı görüldüğünde mutlaka bir çocuk doktoruna giderek göstermelisiniz. Ancak böyle bir darlık olup olmadığını doktorunuz anlayabilir. Bebeklerde makat çatlağı olduğunda tedavinin yanında mutlaka neden kaynaklandığı araştırılmalıdır.
Ağır pişikler popo kısmında çok şiddetli yaşanırsa cildin tamamı bu sorundan etkilenmektedir ve makat kısmını da etkileyebilir. Pişik tedavisine çok özen gösterilmelidir. Poposu devamlı pişik kremleri ile tedavi edilerek pişiğin makat kısmına geçmesi önlenmelidir.
Bebeklerde Makat Çatlağı Tedavisi
Bebeklerde makat çatlağı tedavisinde ilk aşama ilaç tedavisidir. Doktorunuz size bebeğinizin makat kısmına sürmek üzere pomat verecektir. Pomat en az gün içerisinde 4-5 kez sürülmelidir. Pomat tedavisinde bebeğin poposu temizlenir ve devamlı pomat sürerek tedaviye başlanır. İlaç tedavisi ile bir hafta 10 gün içerisinde makat çatlağı geçmektedir.
Geçmeyen makat çatlakları kronikleşmeden tedavisi şarttır. Kronikleşen çatlaklar alt kasa inerek alt kas tabakasında da hasarlar oluşmasına neden olur. Kronikleşen çatlak tedavisi için ameliyat şarttır. Bu ameliyat kısa ve basit bir operasyondur. Operasyonda çatlak çok kısa bir sürede dikilerek tedavi edilir. Bazı makat çatlakları makat bölgesinin darlığı neticesinde oluşur. Böyle bir darlık var ise makat genişletilmesi yapılarak tedavi edilir.
Ameliyat sonrası da bebeğin bakımı çok önemlidir. Bezi devamlı değiştirilerek temiz tutulmalıdır. Ilık su ile yara temizlenmeli ve batikon ile silinmelidir. Sonrası verilen pomat düzenli sürülerek tedavi edilmelidir.
Bebeklerde Makat Çatlağına Ne İyi Gelir?
Bebeklerde makat çatlağı tedavisi başlatıldıktan sonra mutlaka neden olduğu bulunmalıdır. Bebeğin alerjisi olabilir. Sizin yediğiniz bir şey bebeğinize dokunarak cildinde hassasiyet yada gaz yapabilir. Mutlaka nedenleri araştırılmalıdır. Bebek ek gıdaya geçtiğinde özellikle yedireceğinin her yeni gıda mutlaka bir kaşık verilerek denenmelidir. Bebeğin bu gıdaya alerjisi olup olmadığından emin olunduktan sonra ek gıda ertesi gün yedirilmeye başlanmalıdır.
Bebeğin poposu devamlı kuru tutularak temiz olduğundan emin olunmalıdır. Pişik bebeğin poposunu etkileyerek makat kısmına geçebilir. Bu nedenle bebeğin pişik olmamasına özen gösterilmelidir. Eğer bebekte pişik var ise pişik tedavisi çok kısa sürede yapılmalıdır. Pişik kremlerinin yanında bebeğin poposu devamlı zeytin yağı ile yağlanarak tedaviye yardımcı ek ürünler kullanılmalıdır.
Anestol pomat bebeğe tedavide çatlak için verilen antibiyotik pomat yanında verilir. Anestol ağrı kesici özellikte olup bebeğin çatlağını uyuşturarak çok acı hissetmemesini sağlar. Mutlaka Anestol pomat diğer verilen kremden önce sürülerek bebeğin huzursuzluğu giderilmeye çalışılmalıdır.
Vazelin krem pişik tedavisinde çok etkili kremler arasındadır. Vazelin ince bir tabaka şeklinde sürüldüğünde bu bölgenin kakadan ve çişten etkilenmesi önlenmiş olur. Vazelin su geçirmediği için bu bölgenin çişten ve kakadan etkilenmesi önlenmiş olunur. Vazelini doktorunuzun verdiği kremin ardından sürün ki krem etkisi çok daha fazla olsun.
Bebek mama ile besleniyor ise bebeğe verdiğiniz mama miktarı kadar su içirilmesi çok önemlidir. Yeterli su içirilmeyen bebeklerde katı kaka yani kabızlık olmaktadır. Bu da bebeğin makatının katı gıdadan çatlamasına neden olur. Mutlaka mama ve ek gıda ile beslenen bebeklerin su içmesi önemlidir. Anne sütü ile beslenen bebekler için su verilmesi gerekmemektedir. Bebek bir yaşından büyük ve ek gıdaya tamamen geçmiş ise verilen ek gıdaların bol lifli ve kabız olmayacak şekilde verilmesi çok gereklidir.
Bebeklerde Makat Çatlağına Oturma Banyosu
Bebeklerde makat çatlağına özellikle oturma banyosu yapılması önerilir. Oturma banyosu bebeğin banyo suyu sıcaklığında olup temiz olmalıdır. Bebeğin poposu da iyice yıkandıktan sonra bu suda 10 ile 20 dakika arası oturtulması gereklidir. Bu suya batikon yada antiseptik yağlardan olan ada çayı yağı, lavanta yağı, çay ağacı yağı gibi yağlardan bir kaç damla damlatılmalıdır. Su soğudukça ılık su ilave edilmelidir.
Bebeklerde Makat Çatlağı Kremleri
Piyasada satılan ve doktorların reçete ettikleri bir çok krem ve pomat vardır. Size örnek teşkil etsin diye en çok reçete edilen bir kaç tane krem ve pomat örneği vereceğiz. Biz size mutlaka doktora giderek onun reçete ettiği ilaçları kullanmanızı tavsiye ederiz. Önemli bir problemdir ve mutlaka tedavisi kısa sürede yapılması gereken bir sağlık sorunudur.
Anestol Pomat
Anestol pomat ağrı kesici, uyuşturucu etkiye sahip bir krem olup bebeğin acı ve ağrı duymasını engellemek için sürülür. Acı ve ağrı nedeni ile bebek huzursuz olmaktadır. Bu krem verilen diğer antibiyotik etkili krem yanında kullanılır. Gün içerisinde diğer kremle birlikte en az 5-4 kez sürülmelidir.
Hemetan Pomat
Damar büzücü etkisi olan antibiyotik içerikli krem en çok makat çatlağı tedavisi için kullanılmaktadır. Gün içerisinde 4-5 kez sürülmesinde fayda vardır. Bebeğin altı temizlenir ve krem sürülerek uygulanır.
Teramisin Krem
Antibiyotik etkili en etkili kremlerden olan teramisin makat çatlağı tedavisinde çok fazla kullanılmaktadır. Cilt yenileyici özelliği ile yaranın çok kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
Bepanthen Krem
Bebek poposunda da oluşan pişikler için çok faydalı olan krem yenileyici etkisi ile en iyi cilt pomatları arasındadır. Bu krem makat çatlağı tedavisi için verildiğinde gün içerisinde en az 4-5 kez bebeğin poposuna uygulanır. Devamlı sürülmesinde hiç bir sakınca yoktur. Mümkün ise devamlı sürülerek çatlağın çok daha kısa sürede iyileşmesi sağlanır.
Bactroban Krem
Antibiyotik etkili en iyi cilt kremleri arasındadır. Özellikle makat çatlağı tedavisinde çok etkilidir. Yara iyileştirici özelliği olan krem bebeğin temiz cildine gün içerisinde en az 4-5 kez mutlaka sürülmelidir. Özellikle yatmadan önce mutlaka uygulanmalıdır.
Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi
Bebeklerde olan makat çatlağı çok önemlidir. Mutlaka hemen tedavi edilmelidir. Bunun için doktorunuzun verdiği krem ve pomatlar düzenli olarak kullanmalısınız. İlaç tedavisinin yanında bitkisel tedavilerinde yapılmasında hiç bir sakınca yoktur. Özellikle iyileştirici etkili antibakteriyel yağlar bebeklerde makat çatlağı tedavisi için çok faydalıdır.
Bitkisel tedavide öncelikle bebeğimizin yediklerine çok dikkat etmelidir ve bebeğin kabız olmamasına özen gösterilmelidir. Bol su içirilmeli ve bol bol lifli gıdalar yedirilmelidir.
Zeytin yağı pişik ve makat çatlağı tedavisinde çok kullanılmaktadır. Özellikle hakiki zeytin yağı ile bebeğin makat kısmı devamlı yağlanmalıdır. Zeytin yağlı pamuğu bebeğin poposuna her bezini aldığınızda mutlaka sürmelisiniz. Çatlağın kurumasına fırsat vermeden devamlı yağlanması çok faydalıdır.
Kantaron yağı makat çatlağı tedavisinde çok önemli yağların en başında gelmektedir. Kantaron yağı çok etkili yara tedavi edici özelliktedir. Bunun yanında kanama durdurucu özellikte olan yağ, kanayan yaralara kanamayı durdurması için sürülmektedir. Damar büzücü etkisi olan yağ bu nedenle makat çatlağı tedavisinde çok faydalıdır. Belirli bir saat aralığı olmadan bebeğin temiz cildine devamlı sürülebilir. Özellikle yatmadan önce mutlaka sürülmelidir.
Argan yağı cilt hastalıklarının neredeyse hepsine kullanılabilen antiseptik yağların en güçlüleri arasındadır. Makat çatlağı tedavisinde çok faydalı olan yağ gün içerisinde istenildiği kadar sıklıkta sürülmelidir. Makat çatlağı ne kadar sık yağlanır ise o kadar kısa sürede iyileşir.
At kestanesi yağı makat çatlağı tedavisinde çok sık kullanılan antiseptik yağlar arasındadır. Çok faydalı yağ damar büzücü etkiye sahip olduğu için çatlağın kanamasını durdurur ve çok kısa sürede iyileştirir.
Lavanta yağı ağrı kesici etkisi ile çatlağın ağrısını ve acısını almaktadır. İyileştirici etkisi de olan lavanta yağı antiseptik etkisi ile çok kısa sürede yaranın iyileşmesini sağlar.
Bebeklerde makat çatlağına oturma banyosu çok faydalıdır. Özellikle oturma banyosu önceden kaynatılarak soğutulmalıdır. Bebeğin banyo suyu sıcaklığında olan oturma banyosu suyuna mutlaka antiseptik yağlardan bir kaç damla damlatılmalıdır. Lavanta yağı, ada çayı yağı, çay ağacı yağı, karanfil yağı, zerdeçal yağı, zencefil yağı gibi antiseptik yağlar oturma banyosuna mutlaka 15-20 damla kadar damlatılmalıdır. Su soğudukça bebeğin üşümemesi için ılık su ilave edilmelidir.
Bebeklerde makat çatlağı tedavisi için bitkisel yollarda denenmelidir. Çatlak bir an önce tedavi edilmelidir. Kronikleşmesine izin verilmemelidir. Kronikleşen çatlaklar ameliyatla dikilmektedir. Ameliyat yani cerrahi operasyona gerek kalmadan tedavinin çatlak fark edilir edilmez yapılması şarttır.
mersin escort bayan
Bebeklerde makat çatlağı hakkında internetteki en iyi makale sizinki bebeğim için araştırma yaparsak sizin makalenizi buldum. Tavsiyelerinizi uygulayacağım inş faydasını görürüm.
Fatma hanım Allah şifa versin bebeğinize.
Kardesim ayni dert benim cocugumdada vardi size tavsiyem süt cicibebe makarna pilav piskuvi falan sakin vermeyin bizimki oyle gecti tekrar cok gecmis olsun zor bir surec
Bebeklerde makat çatlağı çoğunlukla ek gıdaya geçmiş bebeklerde görülmektedir. Bunun nedeni de Onur Bey sizin dediğiniz gibi yedirmemeniz gereken ek besinlerdir. Dikkatli beslenme iyi bu sorunu halledebilirsiniz.
Bebeğime oturma banyosu yaptırdım faydasını gördüm teşekkürler.
Elif hanım faydalı olabildiysek ne mutlu bize.
Bu siteyi yeni keşfettim. Çok faydalı pratik bilgiler eklemişsiniz emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Güzel yorumunuz için biz teşekkür ederiz.
Şimdiye kadar bu konuda okuduğum en faydalı makale çok teşekkür ederim.
Ayşe hanım ciddi emek vererek araştırarak yazılarımızı hazırlıyoruz inanın bazı yazılarımızı yazmak üç gün sürüyor. Böyle güzel yorumları gördükçe çok seviniyoruz.
Anestol pomat ve kamtorsn yağını birlikte kullansam
Anestol acıyı hafifletmek amaçlı uygulanır. O bölgede rahatlama olmasını sağlar. İkisi birlikte kullanılabilir. Kantaron yağı makat çatlağı için çok şifalı bir yağdır. Damar büzücü, yara tedavi edici özelliği çok fazladır.