Faydalı Bilgiler

Glukozamin Kullanımının Faydaları

İçindekiler

Eklemler ve kıkırdaklar için oldukça faydalı olduğu düşünülen glukozamin, insan vücudundan bulunan ancak zamanla azalma ya da işlevselliğini yitirdiği için dışarıdan takviyeye ihtiyaç duyulan bir bileşendir. Önemsiz gibi görünse de aslında işlevi çok fazla olan glukozamin kullanımının faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle de ilerleyen yaşlarda çok gerekli olan bu bileşeni yakından tanıyalım.

Glukozamin Nedir?

Eklemlerin kıkırdak kısmındaki hareketler için çok gerekli olan glukozamin; rahat hareket edebilmeyi sağlamak için kemikler ve kıkırdak arasında kaygan bir yapının oluşmasını sağlayan amino asit ve şekerin birleşiminden oluşur. Genellikle farklı rahatsızlıklar ya da yaşlılık gibi doğal sebeplerle ortaya çıkan bu glukozamin eksikliği farklı takviyeler ile tamamlanmaya çalışılır.

Glukozamin Olmazsa Ne Olur?

Kayganlaşma sağlayarak rahat hareket kabiliyeti sağlayan glukozamin kullanımının faydaları saymakla bitmiyor. Öncelikle eksiklik olduğunda oluşabilecek en büyük sıkıntı acı ve ağrılardır. Esnekliğini yavaş yavaş yitiren vücutta bunu dengelemek için ilk gerekli şey vücuda bu bileşenin girişini sağlamaktır. Yaşlanma etkilerinin daha da hızlandığı glukozamin eksikliğinde takviye ile bu açık kapatılabilir.

Glukozamin Neye İyi Gelir?

Orta yaş ve üstünde sık sık rastlanan glukozamin eksikliği ilk olarak eklemlerin hızlı ve rahat bir şekilde günlük hareketlerini yerine getirmesinde etkilidir. Kıkırdak dokularında iyileşmelerin hızlanmasında da çok büyük rol oynayan glukozamin kullanımının faydaları nelerdir diye bakarsak bağırsaklarda da fonksiyonel olduğunu görebilirsiniz. Bağırsakta bulunan ve faydalı olduğu biline bağırsakları da geliştirerek ekstra bir bağışıklık sağlar.

Kimler Glukozamin Kullanabilir?

Genellikle eklem sorunları yaşayan, iltihaplı romatizma gibi ciddi problem yaşayanların ve kıkırdak dokusunda zarar görülen kişilerin kesinlikle glukozamin kullanması önerilir. Doktorların da şiddetle tavsiye ettiği bu bileşen genellikle 6 – 8 hafta arasında etkisini göstermeye ve bu alanlarda gevşemelerin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca şiddetli eklem ağrı ve acılarını da azaltma özelliği bulunuyor. Yetişkinlerde daha sık kullanılan bu takviye için doktorlar gerekli gördükleri farklı durumlar için de bu tarz takviyeleri gerekli görebilir. Biomet bitkisel farklı glukozamin takviyeleriyle ihtiyaçlarınızı her an karşılamaktadır.

Glukozamin Hangi Gıdalardan Takviye Edilebilir?

Pek çok dış takviyeyi sağlayabildiğimiz gıdalar maalesef bu çok önemli olan glukozamin bileşenini sağlamada etkili olabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda sadece sakatat ürünlerinde olduğu saptaman glukozamin için bilimsel yöntemlerden yararlanmakta fayda var. Özellikle ayak paça gibi çorbaların takviyesini de artırmak gereken bu konu için öncelikle bilimsel yöntemleri doktorlarında kontrollerinde denemekte fayda var.

Glukozamin Nasıl Elde Edilir?

Genellikle hayvansal gıdalardan elde edilen glukozamin; kabuklu deniz canlıları yani ıstakoz, karides gibi canlılardan elde edilir. Bunun dışından köpek balığından da üretimi sağlanabilen bu bileşen için son yıllarda bitkisel çalışmalarda başarı sağlamaya başlamıştır. Bu nedenle de hayvansal bir gıda takviyesi yapmak istemeyenler genellikle frenk üzümünden elde edilen glukozamin likitlerini kullanmayı tercih ediyor. Frenk üzümü dışında aynı zamanda nişastadan da bu bileşen elde edilebiliyor.

Likit Halde Yani Sıvı Halde Sunulan Glukozaminlerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Glukozamin kullanımının faydaları arasında gösterilen eklemlerdeki iyileşme ve yaşlılığın önüne geçme ektisi için kullandığınız takviyelerin iyi ve hızlı bir şekilde emiliminin sağlanması gerekiyor. Bu nedenle hayvansal gıdalar ile elde edilen glukozaminlerin etkileri daha yavaş gözlenirken, likit glukozaminlerin etkisi diğerlerinden daha hızlıdır.

Yan Etkileri Var Mıdır?

Her takviyede olduğu gibi glukozamin takviyesinde de abartıya kaçmak farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Genellikle tavsiye edilen kullanma talimatlarına uymamak ya da gerekli kullanım süresini doktor kontrolü olmadan artırmak değişik komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle ilk dikkat edilmesi gereken konunun uzman doktorlarından tavsiye almaktan geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu