Sağlık

Mide Duvarı Kalınlaşması Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi

İçindekiler


Mide Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Mide duvarı kalınlaşması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, mide duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır soruları çok sorulmaktadır. Bir çok kişiye göre çok önemsizmiş görülen bu sorun aslında çok önemli ve çok ciddi bir problemdir. Bir çok mide sorunu ile ortaya çıkan mide duvarı kalınlaşması aslında mide kanseri belirtileri arasındadır.

Mide duvarının kalınlaşması mide iç duvarının anormal bir yapılaşmayla kalınlaşmasına denir. Ciddi bir durumdur ve genelde mide kanseri riski taşıyan kişilerde görülür. Günümüz teknolojisi ile tanısı çok rahatlıkla konan bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.Mide Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

Mide Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

Gastroin testinal adı verilen çok ciddi bir mide hastalığının belirtileri arasındadır. Helicobacter pylori adı verilen bir bakterinin bu hastalığın oluşma nedenlerinden biridir. Öncelikle mide sorunları ile kendini belli eden bir hastalıktır. Kişilerde yoğun reflü şikayetleri zamanla artmaktadır. Genelde midede gastrit yada ülser olduğu düşünülerek doktora gitmekte gecikilir. Endoskopik muayene sonrasında ortaya çıkan mide duvarı kalınlaşması belirtileri şu şekildedir:

  • Mide bulantısı çeken kişiler zaman zaman hazımsızlık çekerek kusarlar. Mide bulantısı ve kusma en sık yaşanan belirtilerinden biridir.
  • Mide bölgesinde ağrı yaşanır.
  • Bağırsaklar bozulur ve kişide çok sık ishal ve kabızlık yaşanmaya başlar. Bazı durumlarda dışkıda kan görülebilir.
  • Sindirim sistemi bozukluklarına bağlı gelişen kilo kaybı ve iştahsızlık yaşanır.Mide Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Mide Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Helicobacter pylori  bakterisi denen bir bakteri mide duvarı kalınlaşması nedenlerinden biridir. Bir çok mide rahatsızlığına neden olan bu bakteri pis sulardan, iyice yıkanmamış yiyeceklerden, dışkı teması ve pis ortamlarda pişen yiyeceklerden bulaşır. Ellerin temiz yıkanmaması ve el teması ile bir çok yerden geçebilir. Genelde hazır, temizliğe dikkat edilmeyen yiyeceklerden bulaşır.
Mide duvarı kalınlaşması yanlış beslenme nedenli oluşmaktadır. Çok tuzlu yemek özellikle nedenlerden biridir. Turşu, asitli ve gazlı içecekler, sigara, alkol tüketimi mide duvarı kalınlaşmasına neden olan faktörler arasındadır.
Mide duvarı kalınlaşması kesin teşhisi ancak bilgisayarlı temogrofi ile tespit edilebilir. Endoskopi ile ise mide duvarında parça alınır ve biyopsiye gönderilir. Biyopsi sonrasında mide duvarı kalınlaşma sının tam olarak neden kaynaklı olduğu, kötü bir durum olup olmadığı anlaşılabilir.
Mide Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Mide Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Mide duvarından alınan patoloji sonrası çıkan sonuca göre tedavi şekli belirlenir. Anormal bir yapılaşma mevcut değil ise hasta ilaç tedavisi yanında beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi yönünde uyarılır. Hasta haşlanmış olan besinler yemeli, midede reflüye neden olabilecek gıdalardan uzak kalınmalıdır. Sigara ve alkol alışkanlığı var ise bırakmalı, kesinlikle bu zararlı maddelerden uzak kalınmalıdır. Özellikle tuz kesinlikle yenmemelidir. Tuzu hayatından çıkaran kişi turşu gibi tuz içeriği fazla gıdalardan da uzak kalmalıdır. Bol su içmeli, lahana, karnabahar, patates gibi yemesi yumuşak mideye dokunmayacak şekilde beslenmelidir. Yağlı, baharatlı ve acı kesinlikle yenmemelidir.
Mide duvarı kalınlaşması durumlarında mide kanseri şüphesi ile yaklaşıldığı için her altı ayda bir tetkikler yenilenir. Yeniden biyopsi alınır yada bilgisayarlı tomografi çekilir. Bunun nedeni ise kalınlaşmanın devam edip etmediğine bakılmak, tedavinin işe yarayıp yaramadığı kontrol edilmesidir. İlerleme olup olmadığı da bu şekilde anlaşılır. Kanser hücreleri erken dönemde fark edilerek tedavi başlanır.
Mide duvarı kalınlaşması olan durumlarda mide kanseri çok sık görülür. Mide kanserinin belirtileri arasında olan mide duvarı kalınlaşması da vardır. Bu nedenle yapılan biyopsi sonrası eğer anormal bir yapılaşma görülür yada kanser hücrelerine rastlanır ise hastaya hemen mide kanseri teşhisi ile tedavi başlanır. Ameliyat gerektiren durumlarda ise midenin kanserli kısmı alınır. Bununla birlikte ameliyat öncesi yada sonrası kemoterapi başlanır.
Kemoterapi kişinin sindirim sisteminde zararlı maddeler oluşmasına neden olduğu için kişiye ara ara lavman yapılarak bağırsaklarının boşaltılması sağlanır. Zor ve sabır gerektiren bir hastalıktır. Kansere çevirme riski çok fazla olduğu için ise tedbirli olunmalıdır. Mide duvarı kalınlaşması ciddi olmasına rağmen bir çok kişide bulunan bir rahatsızlıktır. Çoğu kalınlaşma yanlış beslenme nedeni ile olduğu için doğru beslenme ile düzelmektedir.

Mide Duvarı Kalınlaşması Tehlikeli midir?

Mide duvarı kalınlaşması kanser riski taşıdığı için önemli bir rahatsızlıktır. Kalınlaşan bölümde anormal hücre olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle mide duvarı kalınlaşması ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Altındaki nedenler çok iyi araştırılarak gözlem altında tutulmalıdır.

Mide Duvarı Kalınlaşması Kanser mi?

Mide duvarındaki kalınlaşmanın  kanser olma ihtimali çok yüksektir. Her mide duvarı kalınlaşması da kanserdir diyemeyiz. Yenen gıdalardan dikkatsiz beslenme sonucunda da kalınlaşma oluşabilmektedir. Fakat bir yerin normal boyutlarının dışına çıkarak büyümesi burada anormalleşme var demektir. Bu bölgedeki hücrelerinde neden çoğaldığı ve bu duvarın kalınlaştığı na bakılmalıdır. Öncelikle endoskopi çekilmeli ve bu bölgeden parça alınarak biyopsisi yapılmalıdır. Bu bölgedeki hücrelerin neden anormalleştiği ne bakılarak tedaviye başlanmalıdır. Mide kanseri sadece mide duvarında kalınlaşma yapmaya başladığı evrede yakalanabilirse kişi çok şanslı demektir.  Duvarda kalınlaşma daha kanserin ilk evreleri demektir. Daha sonraki evrelerde mide kaslarına ve midenin tamamıyla komşu organlara yayılır ki komşu organlara yayılan kanser son evreler dedir. Tedavisi çok geç kalınmıştır. İlk evrede yakalanan kanserin ise tedavisi çok daha kolay ve kişinin yaşama şansı çok yüksektir.

Mide Duvarı Kalınlaşmasına Bitkisel Tedavi

Mide Duvarı Kalınlaşmasına Bitkisel Tedavi

Öncelikle zararlı yiyeceklerden uzak kalınlıdır. Çikolata, asitli ve gazlı içecekler, yağlı yiyecekler, baharatlar, acılı yiyecekler, hamur işleri, sigara, mayalı yiyecekler, alkol gibi reflüye neden olabilecek zararlı yiyeceklerden uzak kalınmalıdır.
Beslenme alışkanlığı düzeltilirken öğünlere de dikkat edilmelidir. Günde 4-5 öğün az ve sık yenmelidir. Yatmadan önce en az 3 saat bir şey yiyip içilmemelidir. Bol su tüketmelidir. Yediğimiz meyve ve sebzeleri çiğ olarak değil haşlama şeklinde yemeliler. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı her türlü bakteriden uzak kalınacak şekilde temizliğe dikkat edilmelidir.
Bitki çayları bol tüketilmelidir. Özellikle iltihap önleyici ve antiseptik özellikte olan bitki çayları tercih edilmelidir.
Çörek oyu yağı sabah akşam birer çorba kaşığı içilmelidir. Kanser riski taşıyan her kezin içmesi gerektiği bu yağ, özellikle mide sorunu ve mide duvarı kalınlaşması yaşayan kişiler için büyük bir şifa kaynağıdır. Antiseptik özellikte olan çörek otu eşsiz şifa kaynağıdır.
Zencefil tozunu bal ile karıştırıp sabah akşam birer tatlı kaşığı yemeliler. Zencefil kanser oluşma riskini azaltan ve mideye çok faydalıdır. Çay olarak da taze zencefil içilmelidir. Çok faydası olacağı için mutlaka içilmelidir.
Zerdeçal toz halde zencefil de olduğu gibi bal ile karıştırılarak tüketilmelidir. Çayı da bol miktarda içilmesi gereken çaylar arasındadır. En az gün içerisinde 2 fincan çayı içilmelidir.

  • 1 bardak sıcak su
  • 1 çay kaşığı zerdeçal

Sıcak su içerisine bir çay kaşığı kadar atılır ve 10 dakika beklenir. Çay rengini aldığında süzülerek içilir. Demleyeceğimiz çayları da bu şekilde demlemeli kaynatarak içmemelisiniz.
Isırgan otu topumu bal ile karıştırılır yenir. Bunun yanında ısırgan otunu nane gibi yemeklere serperek tüketebilirsiniz. Isırgan otu çorbası yapılabilir. Isırgan otu da bol tüketilmesi gereken çaylar arasındadır.
Bal kabağı içerisinde beta karoten maddesi çok fazla bulunur. Bal kabağı gibi turuncu renklerde olan sebze ve meyveler yenmelidir. Kanser oluşumunu engellemekte ve mide hastalıklarını gidermekte çok faydalıdır.
Ihlamur mide mikrobunu öldüren antiseptik özellikte bitkilerin başlarında gelmektedir.
Ada çayından çay demlen melidir. Ada çayı sabah ve akşam birer fincan içilmelidir. Antiseptik özellikte olan ada çayı mutlaka içilmelidir.
Kekik tam bir mide dostudur. Kekik çayı sabah akşam içilir ve yemeklerinize bol kekik ekilir. Aktarlarda bulunan kekik suyu sabah akşam birer tatlı kaşığı içilmelidir.
Elma sirkesi mutlaka bol tüketilmelidir. Elma sirkesi salatalarda tüketilebileceği gibi gün içerisinde birer yemek kaşığı içilmelidir.
Ayva çekirdeğinin jeli de çok faydalı besinler arasındadır. Bir iki ayvanın çekirdekleri ayıklanır ve suya konur. Bu suda bir kaç gün bekledikten sonra bir jel oluşur. Bu jel bol tüketilmelidir. Ayva meyve halinde de çok tüketilmeli ve ayva çekirdekleri yapılan çayların içerisine atılarak da içilebilir.
Lahana, karnabahar bol yenmelidir. Mideye dokunacak acı ve baharatlı yiyecekler asla yenmemeli, tuz hiç bir şekilde kullanılmamalıdır. Bayat, son kullanma tarihi geçmiş yiyeceklerden uzak kalmalısınız. Konserve türü yiyecekler yenmemelidir. Özellikle hamur işlerinden uzak kalınmalıdır.
Keçi boynuzu tozu, özü, pekmezi bol tüketilmelidir. Mümkün olur ise her gün bir kaç kaşık pekmezi yenmelidir. Özü ilaç niteliğinde olduğu için gün içerisinde bir tatlı kaşığı içilmesi yeterlidir.
Sabah aç karna mutlaka birer kaşık bal yenmelidir. Balın hakiki olmasına özen göstermelisiniz. İyi bir bal alarak sabah aç karna mutlaka yenmelidir.
Sabahları bir bardak sıcak su içerisine bir tatlı kaşığı bal, bir adet limon suyu sıkılarak içilmelidir. Bu suyu bir gün limonla bir gün ise bir yemek kaşığı sirke ile yapıp içebilirsiniz.
Maden suyu her gün içilebilir. Maden suyu içilmesi çok faydalıdır. Gün içerisinde bir adet olmak kaydı ile içilir. Çok fazla içilmemelidir.
Mide sorunları genelde sıkıntı ve üzüntü ile çıkar. Kişi kendini sinirlendirecek, üzecek ve sıkıntıya sokacak olay ve kişilerden uzak kalmalıdır. Hayatını stresten uzak geçirmek çok faydalı olacaktır.

Mide duvarı kalınlığı ne kadar olmalı? yazımız ilginizi çekebilir.

escort

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu