Sağlık

Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi

Bebeklerde kıl kurdunu bütün ayrıntılarıyla yazdığımız makalemizi umarım beğenirsiniz.

İçindekiler


Bebek Kakasında Kıl Kurdu

Bebek kakasında kıl kurdu görülmesi çok sık rastlanan bir durumdur. Kıl kurdu bağırsakları etkileyen bir parazittir. Beyaz, kıl şeklinde, ince yapıda olan bu kurtlar bir kaç milimetre boyunda olurlar. Bu kurtlar yumurtalardan çoğalırlar. Bazen büyüyerek bir metre boyuna kadar erişirler. Bebekler bu kurtlardan enfeksiyon kapabilirler. Bebeğiniz kıl kurtlardan enfeksiyon kapmış ise uykusunda huzursuzluk yapar, anal bölgede kaşıntı olur. Geceleri sık sık uyanarak rahatsızlık duyduğunu ağlama ile gösterir. Bebeklerde kıl kurdu neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır?
Bebeklerin kakaları sık sık kontrol edilmelidir. Özellikle ek gıdaya geçmiş olan bebekler bu riskle karşı karşıyadır. Ek gıdaya geçmiş olan bebeklerde veya 9 ayını bitirmiş yavaş yavaş çocukluğa adım atmış bebeklerde bu durumla çok sık karşılaşılır. Be nedenle bebek kakasında kıl kurt görürseniz hemen doktora gitmelisiniz. Bebeklerde kıl kurt tedavisi basit ve kolay yapılmaktadır. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Kıl kurtları da yumurtalardan çoğaldığı için çok çabuk üreyerek çoğalırlar.
En çok ilk okul çağındaki çocuklarda görülen kurtlar ağız yolu ile yumurtaları  alınır ve ince bağırsaklarda  açılarak çoğalırlar. Bağırsaklarda bir kaç ay yada bir kaç yıl yaşayabilen kıl kurtları bağırsak mukozasına yapışarak organik madde ve kanla beslenirler. Bu nedenden dolayı da çocuklarda kansızlığa neden olurlar.
bebeklerde kıl kurdu belirtileri

Bebeklerde Kıl Kurdu Belirtileri

Kurtlar yumurtadan gece çıkarlar ve özellikle kaşıntı geceleri bu nedenden dolayı çok daha fazla olur. Bebek kakasında kıl kurdu olup olmadığı kakası kontrol edilerek öğrenilebilir. Kaka içerisinde beyaz, ince, kıl şeklinde parazitler olur. Ara ara bebek kakasının kontrol edilmesi gereklidir.
Bebeklerde kıl kurdu olduğunda iştah kaybı yaşamaktadır. Emmek ve ek gıda almak istemez. Midesi bulanarak ara ara kusar.  Burnu kaşınır ve eli ile burnunu kaşıma ihtiyacı duyar. Ağzı salyalanarak akabilir. Bebekler diş çıkardığında da bu belirtiler çok olduğu için diğer bebeklerde kıl kurdu belirtilerinin olup olmadığına daha dikkat edilmelidir.
Bebek eğer gece çok huzursuz, dönmeye çalışıyor ise kaşıntısı var demektir. Anal bölgede kaşıntı yoğun hissedilir. Eğer bebeğinizin eli anal bölgeye doğru devamlı gidiyor ise bundan şüphelenmeniz gereklidir. Özellikle bebek kakasında kıl kurdu sabah kakasını ilk yaptığında yada gece kaka yaparsa kontrol edilmelidir.
Bebeklerde kıl kurdu olduğundan şüpheleniyorsanız bebeğinize selo bant testi yaparak bunu anlamanız gereklidir. Şeffaf bandı bebeğinizin anal bölgesine çok yavaşça bastırın ve banda kurt gelecek mi bakmalısınız.
Özellikle geceleri kurtlar yumurtalardan çıktığı için kontrolleri gece yapmanızda fayda vardır. Bir el feneri ile bebeğinizin anal bölgesine ışık tutarak da gözle görünür bir kurt var mı bakabilirsiniz. Sabahın ilk saatlerinde de bu testler yapılabilir. Kurt olduğuna bakılmak için kan testine gerek yoktur. Belirtiler kurt varlığını doğruluyor ve kakasında da kurt gördüyseniz hemen vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Kıl kurtları midede, bağırsakta çok kısa sürede ürer ve çoğalırlar. Özellikle tedavi geç kalınır ise mesaneye kadar ilerler. Mesaneye yumurtalar bebek kakası ile geçer. Özellikle kız çocukları için bu durum tehlikelidir.
Bebek kakasında kıl kurdu görmekte zorluk çekiyorsanız ama bebekte diğer belirtiler var ise gene de doktora gidebilirsiniz. Bebek kakasından alınır ve test yapılır. Doktorunuz bu test neticesinde size net olarak bebeğinizde kurt var mı, yok mu teşhis edecektir.
bebeklerde kıl kurdu neden olur

Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur?

Bebeklerde kıl kurdu çok sıklıkla görülür. Anne sütü alan bebeklerde bu duruma çok rastlanmaz. Ne zaman ki bebek ek gıdaya geçer yada  oyuncakla oynamaya başlar o zaman görülür.
Bebeklerin ellediği objelerden ve oyuncaklardan kıl kurdu geçer. Bebekler eline geçen her şeyi ağzına götürmektedir. Halıdan yada yerden aldığına hiç bakmadan her objeyi yada her oyuncağı ağzına götürür. Özellikle diş çıkarma zamanında diş etleri kaşındığı için kaşımak amaçlı eline aldığı her şeyi ağzına götürür. Pis ve yeterli hijyene sahip olmayan ağza sokulan her şeyden kurt yumurtaları geçebilir.

Ailede kıl kurt bir kişide bile olsa bu diğerlerine bu yollarla geçer. Çamaşırlardan, yatak çarşaflarından, tuvaletlerden ve bir çok yolla aile fertlerinin diğerlerine geçmektedir. Özellikle hazır yiyeceklerden, sulardan kişilere geçen kurtlar ev halkına da çok rahatlıkla bulaşabilir. Ailede olan bu durum bebeğe de çok rahatlıkla geçmektedir.
Bebekler ek gıdaya geçtiğinde yediklerinden ve içtiklerinden bu kurtlar geçebilir. Bu nedenle bebeğin yediği ve içtiği her şeyin temizliğine çok dikkat etmek gereklidir. Yumurtalar sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması sonucunda bebeklere geçerler. İyi yıkanmamış bir meyvenin suyunun sıkılması yada ellerin yıkanmadan bebeğin mamasının hazırlanması yolu ile bebeğe kıl kurdu yumurtaları geçmektedir. Dışarıdan gelen bir aile ferdi bebeğe pis ellerle bile dokunsa ellere bir şekilde bulaşan kurt yumurtaları bebeğe geçebilir

bebeklerde kıl kurdu tedavisi

Bebeklerde Kıl Kurdu Tedavisi

Bebeklerde kıl kurdu tedavisi için öncelikle doktora gidilmelidir. Doktorunuz bebeğiniz için ilaç tedavisine başlayacaktır. Bu tedavi tüm aile fertlerine uygulanmaktadır. Bulaşıcıdır ve tüm ailenin ilaç tedavisi görmesi gereklidir.
Kıl kurtları gece ürediği için mutlaka bebekler sabahları banyo yaptırılır. Bebeğin bu kurtlardan yeniden enfeksiyon kapmaması için banyo suyuna temas etmemesi çok önemlidir. Bebek elle tutularak banyo yapılmalı ve banyo suyu ile teması engellenmelidir.
Bebeğin tüm çamaşırları, çarşafları, bez ve pijamaları sıcak ve sabunlu su ile yıkanır. Bu yıkanan çamaşırlar sonrasında ütülenmelidir.
Bebeğin gezdiği yerler elektrikli süpürge ile iyice süpürülür ve bu şekilde enfeksiyonun yayılması önlenmeye çalışılır. Temiz ve ütülü bir çarşaf serilerek bebeğin halı, kilim gibi yüzeylere teması engellenebilir.
Bebeğin oyuncakları, ağzına soktuğu objeler sabunlu ve sıcak su ile iyice yıkanır. Başka bir yere temas ettirilmeden temiz kaplara konur. Bebeğin gezdiği her yer sıcak ve sabunlu sularla iyice silinir. Bu suya lavanta yağı ve sirke konarak silinmesinde fayda vardır. Lavanta yağı mikrop öldürücü özelliktedir. Bu nedenle bebeğin değebileceği her yer bu şekilde temizlenmelidir.
Kurt yumurtaları güneş ışınlarını sevmemektedir. Bu nedenle ev bol miktarda havalandırılmalı ve güneşlendirilmelidir. Özellikle bebeğinizin odası her gün mutlaka havalandırılmalı ve güneşlendirilmelidir.
Bebeğinize yedireceğiniz ek gıdaların yapımında temizliğe çok dikkat edilmelidir. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı ve sirkeli suda bir müddet bekletilmelidir. Bebeğin emziği yere düştüğünde hemen yıkanmalıdır. Yerden aldığı hiç bir şeyi ağzına yıkanmadan yeniden koyması engellenmelidir.

kadıköy medyum

office 2019 home business satın al

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu