Sağlık

Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı

İçindekiler

 

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılmalı, bu tür bir hastalığa sahip olan yakını olan kişiler neler yapmalıdır? Öncelikle bipolar bozukluk belirtileri nelerdir, bipolar bozukluğu nedir bunu çok iyi anlamak gereklidir. Hastalıkla baş etmenin en iyi yolu hastalığın ne olduğunu bilmek ve ona göre davranmaktır. Bu kişilerin davranış ve tutumlarını önceden kestirebilirseniz ona yaklaşmak çok daha kolay olacaktır.

Bipolar bozukluk, iki uçlu duygudurum bozukluğu yani manik depresif hastalığı Dünya üzerinde 50 kişiden birinde görülebilen bir sorundur. Beyni etkileyen duygu durum, enerji ve gündelik aktiviteleri tamamlama yetisini etkileyen bir hastalık türüdür. Gündelik hayatımızda olağan olaylar karşısında duygularımızda inişler çıkışlar olması çok normaldir. Bipolar bozukluğu olan kişilerde ise her hangi bir olaya bağlı olmadan keskin iniş ve çıkışlar oluşmaktadır. Bu değişim kişinin düşüncelerinde, davranışlarında, duygularında hayatını etkileyecek büyüklüğe sahiptir. Bipolar bozukluk hastalığı, hastanın kendini durgun yani depresif dönem, aşırı coşkulu yani manik-hipomanik dönem veya iki dönemi bir arada yaşadığı karma dönem olarak adlandırılan dönemler halinde göstermektedir. Bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmese de kalıtımsal olabileceği düşünülmektedir. Hastalığa sahip olan kişilerin beyin fonksiyonlarında farklılıklar görülür.Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar Bozukluk Belirtileri

Duygu durum bozukluğu, enerji ve aktivite bozukluğu hastalığın tüm tiplerinde görülmektedir. Duygu durumdaki aşırı yükseliş, keyifli ve enerjik olma durumuna manik dönem denmektedir. Kişinin çok üzgün, düşmüş, umutsuz ve mutsuz hissettiği döneme ise depresif dönem adı verilmektedir. Daha hafif manik dönem belirtileri ise seyreden dönemin adı ise hipomanidir. Bu belirtiler hastalığın dönemlerine göre iki farklı kategoride incelenmelidir.

Manik Dönemde Hasta Nasıl Davranır?

  • Duygu durum aşırı yükselmiştir, hasta kendini aşırı coşkulu hisseder
  • Çok hızlı konuşur, konudan konuya geçer
  • Aktivite seviyesinde artış olur
  • Çok enerjiktir
  • Heyecanlı ve sabırsızdır
  • Normalden daha aktiftir
  • Riskli şeyler yapabilir
  • Düşünceleri çok hızlı değişir
  • Aynı anda bir çok şeyi yapabileceğini hisseder
  • Hassas ve iritedir

Depresif Dönemde Hasta Nasıl Davranır?

  • Mutsuz, düşmüş, boş ve umutsuz hisseder
  • Çok az enerjisi vardır
  • Hiç bir şey yapmak istemez
  • Uyku problemleri yaşar ve çok az uyuyabilir
  • Hiç bir şeyden keyif almaz
  • Endişeli hisseder
  • Çok fazla yada çok az yemek yer
  • Çok sık unutur ve çok fazla umursamazdır
  • Ölüm ve özkıyım hakkında çok daha fazla düşünmektedir

Hasta iki dönemi bir arada da yaşayabilir. Bu döneme karma dönem denmektedir. Mutsuz, umutsuz ve boş bir dönem yaşarken aşırı enerjik de olabilir. Hastalığın belirtilerini iyi bilmek hastaya yaklaşmakta çok faydalıdır. Bu tür hastalar rüyalarında bir çok olay görebilir. Hastalığın atak dönemlerinde çok sık rüya görürler. Bazen farklı düşüncelere inanarak onları gerçekmiş gibi sanabilirler. Bipolar bozukluğu olan kişiler uygun tedavi, psikoterapi ve yakın çevresinin desteği ile çok sağlıklı ve dolu bir hayat yaşayabilir.Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı

Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı

Hastalığı Kabul Edin

Bipolar bozukluk kelimelerini ilk duyan kişiler genelde yakınlarına bunu konduramaz ve kabul etmezler. Özellikle çocuklarında bu hastalığın varlığını duyan anne ve babalar bu hastalığı kabul etmek istemezler. Öncelikle hastalığı kabul etmek ona yardımcı olmanın ilk adımıdır. Bu hastalık şeker, tansiyon gibi normal bir hastalıktır. Son derece önemli ve ciddi bir hastalık olduğunu kabul etmeniz gereklidir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da doğru planlama önemlidir. Psikolojik destek bu hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Çok sinir bozucu bir hastalıktır ve bu hastakla mücadele etmek de hasta ve yakınları için son derece zordur bunu unutmamak gereklidir. Bu hastalıkla mücadele edebilmenin ilk adımı onu kabul etmektir.

Kendinizi Eğitin

Bipolar bozukluk nedir, belirtileri nelerdir, neden kaynaklanır, tedavisi nasıl yapılır mutlaka öğrenmelisiniz. Kendinizi eğittikçe, hastalık hakkında çok daha fazla bilgi edindikçe onları anlamanız çok daha kolay olacaktır. Konuyla ilgili olan makaleleri, kitapları mümkün olduğunca çok okuyun. Yeni çıkan haber ve kaynaklardan mutlaka haberdar olun. Hastalığın tedavisi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek ona çok daha fazla destek olabilirsiniz. Bipolar yada manik kelimeleri günümüzde çok farklı şekillerde karşımıza çıksa da gerçek anlamları ve hastanın bu dönemlerde neler yapabileceğini çok iyi bilmeniz önemlidir. Ancak kendinizi eğitirseniz hastaya yardımcı olabilirsiniz.

Sabırlı Olmalısınız

Bipolar bozukluk teşhisi konmuş olan yakınınıza yardım etmenin en önemli noktalarından biri sabırlı olmaktır. Bulutların üzerinde uçan mani döneminde olan bir kişi ile depresyon döneminde karalar bağlayan kişinin aynı insan olduğunu unutmamak gerekir. Bu kişinin davranış ve tutumlarına sabırlı olmalısınız. Bu hastalığın ömür boyu süreceğini bilerek ona karşı sabırlı olmalısınız. Bu hastalıkta hızlı çözüm yolları yoktur. Kendinize ve ona zaman tanımalı ve sabırlı olmayı öğrenmelisiniz.

Destek Olmalısınız

Çok zor bir hastalıkla mücadele eden yakınınıza her koşulda destek olmalısınız. Ona acımak yerine şevkat göstermelisiniz. Tüm sevginizi vererek ona onu ne kadar sevdiğinizi hissettirmelisiniz. Onun için ne kadar üzgün olduğunuzu ona belli etmemelisiniz. Kimse kendisi için üzülen insanlara ihtiyaç duymaz. Ona bu yolda destek olmak için neler yapabilirsiniz onları araştırmalısınız.

Öfkesinin Kaynağının Hastalıktan Olduğunu Unutmayın

Çok enerjik, çok mutlu olduğu mani dönemlerin yanında öfke atakları geçirdiği çok şiddetli dönemler de yaşayan bipolar bozukluğu olan yakınınızın bu şiddetli öfkeli hallerinin hastalıktan kaynaklandığını unutmayın. Ona sen hastasın demek yerine sakinleşmesi için yardım edin. Siz böyle bir hastalıkla mücadele ediyor olsanız size nasıl davranılmasını isterdiniz bunu sorgulayın. Kendinize davranılmasını istemediğiniz hiç bir davranış şekli ile ona yaklaşmayın.

Her Zaman Yanında Olduğunuzu Bilmesini Sağlayın

Bu hastalık geçiçi bir hastalık değildir. Bu hastalığı hiç kimse kendisi seçmez. Doğuştan var olan, zayıflık göstergesi yada karakter bozukluğu değildir. Bipolar bozukluğu belirtileri bir çırpıda değişmez ve bu hastalıkla mücadele etmek de çok zordur. Bu zorlu süreçte her zaman onun yanında olacağınızı, ona destek ve sevginizi vereceğinizi bilmesini sağlayın.

Geçmişten Konuşmayın

Ani öfke patlamaları yaşayan kişiler çok zor anlar yaşamanıza neden olmuş olabilir. Ataklar geçirdiği dönemlerde söylediği sözler ve davranışlar kabul edilemeyecek kadar büyük ve kaldıramayacağınız kadar kötü olabilir. Geçmişte yaşadıklarınızı unutmalısınız. O anlarda kalmak yerine bir sünger çekerek ona güvendiğinizi göstermelisiniz. Her ne kadar yaşananlar sizin için zor olsa da darılmak, küsmek yada gücenmek aranızın açılmasına, aranızdaki bağların kopmasına neden olmaktan başka bir işe yaramaz. Ona güvendiğinizi göstererek yarınların daha güzel olacağı konusunda ona umut vermelisiniz.

Vazgeçmeyin

Bu hastalığın aranızdaki bağı koparmasına izin vermeyin. Siz aktiviteler planladığınız zaman son anda vazgeçen yakınınıza anlayışlı davranın. Onu planlarınıza dahil ederek ondan vazgeçmeyin. Bu hastalığın ikinizin arasını açmasına izin vermeyin.

Kendinize Dikkat Etmelisiniz

Bipolar bozukluğu olan kişiler atak anlarında öfke patlamaları yaşayabilir. Bu öfke anlarında ona yüklenmeyin, onunla kavga içerisine girmeyin. Size zarar verebileceği bir ortam oluşturmasına izin vermeyin. Onunla bu hastalık karşısında yaptığınız mücadelenin sizin psikolojinizi bozmamasına dikkat edin. Psikolojik destek alarak güçlü olmanın yollarını arayın. Önceliğiniz kendiniz olmalıdır. Siz sağlıklı olmalısınız ki onun sağlığına yardımcı olabilesiniz.

Bipolar bozukluğu olan kişiler ciddi ataklar geçirebilir. Bipolar bozukluk ataklarında ona nasıl yaklaşmalı, nasıl davranmalısınız? Atak anında neler yapılmalıdır? Atak anları çok önemlidir. Öncelikle hastalığın teşhisini koyabilmek için doktora gitmeye nasıl ikna edeceksiniz?bipolar bozukluk

Bipolar Bozukluk Olan Hastayı Doktora Gitmeye Nasıl İkna Edebilirsiniz?

Bipolar bozukluk olan hasta tedavi altında, doktor kontrolünde olmalıdır. Bu nedenle öncelikle davranışlarından şüphelendiğiniz yakınınızı doktora giderek görünmesine ikna etmeye çalışmalısınız. Ona yapacağınız en büyük iyilik teşhisin bir an önce konmasıdır. Teşhisi konan hastalara yapılabilecek en büyük iyilik ise bu hastalığın şeker hastalığı gibi normal bir hastalık olduğu ve onunla yaşamayı kabul etmesi konusunda ona destek olmanızdır. Hastanın hastalığı kabul etme aşamasında ona her konuda destek olunmalıdır.

İlk aşamada hasta bipolar bozukluk hastalığını kabul etmeyecektir. Hastalığı kabul etmiyor ise onu zorlamamalısınız. Onun doktora düzenli kontrole gitmesi konusunda fikir sunabilirsiniz. Doktoru ile önceden siz görüşerek hastanın durumu hakkında bilgi verebilirsiniz.

Tedavi süresinde devamlılık hasta için önemlidir. Onu tedaviye devam etme konusunda desteklemelisiniz. Mani döneminde hasta kendini çok iyi hisseder ve doktora ihtiyacı olmadığını söyler. Depresyon dönemlerinde ise bir şeylerin ters gittiğinin farkındadır ama doktora gitmeye hem enerjileri yoktur, hemde gitmek istemezler. Durumunu tam olarak algılaması mümkün olmayabilir.

Bipolar Bozukluğu Tedavisinde Hastaya Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz

Yakınınız tedaviyi kabul ettikten sonra, tedavi süresince ona her konuda destek olmanız gereklidir. Bu tür bir hastalıkta yakınlarının desteği hastalıkta çok ciddi değişiklikler yaratabilir.

  • Onun için tecrübeli ve donanımlı en iyi doktoru bulmaya çalışmalısınız
  • Gözlemlerinizi doktoru ile paylaşmalısınız
  • İlaçları hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz
  • Tedavi sürecini yakından takip etmelisiniz
  • Yaşanan tüm problemler hakkında doktoruna bilgi vermelisiniz

İlaç kullanımı hastalığı yatıştırıcı etkiye sahip olduğu için çok önemlidir. Bir çok hasta ilaç kullanmak istemez yada ilaç kullanımını yarıda keser. Bazı kişiler ise kendilerini iyi hissettiği için ilacı bırakırlar. Bir çok hasta ise ilacın yan etkileri olduğundan şikayet ederek ilaç kullanımını bırakır. İlaç kullanımının önemli olduğu konusunda hastayı ikna etmeli ve düzenli kullanımını sağlamaya çalışmalısınız.Bipolar Bozukluk Atakları

Bipolar Bozukluk Atakları

Bipolar bozukluk olan kişilerde ataklar oluşur. Bu ataklar mani-hipomani, depresyon, karma dönemlerini kapsamaktadır. Atak geçiren bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılmalıdır. Atakların farkına nasıl varılır?

Mani dönemde hasta çok para harcar, çok fazla alış verişe çıkar, özgüvende abartılı artış, sinirlilik, hızlı araba kullanma, dikkatin çabuk dağılması, uygunsuz davranışların ortaya çıkması, aşırı hareketlilik, fikir uçuşmaları gibi belirtiler göstermektedir. Mani dönemlerindeki ataklarda uyuyamama, iştah kaybı, kavgacılık, kolay risk alma gibi normal düzenini bozan davranış bozuklukları görülür.

Bipolar bozukluk hastalığı ataklarla seyretmektedir. Atakların uzunluğu, hastadan hastaya farklılıklar göstermektedir. Yıllar içerisinde de değişimlere uğramaktadır. Ataklar çoğunlukla zaman içerisinde iyileşir ama belirtileri kalabilir. Bahar ayları atakların en çok geçirildiği dönemlerdir.

Bipolar Bozukluk Atağı Geçiren Kişilere Nasıl Davranılmalı

Bipolar bozuk atakları geçiren kişiler aşırı agresif, kavgacı ve utanç verici şeyler yapabilir. Bu durumun hastalıktan kaynaklı olduğu bilinmeli ve ona göre davranılmalıdır. Bu dönemlerde neler yapmanız gerektiğini doktoru ile planlamanız gereklidir. Örneğin; Hastalığın belirtileri artığı dönemlerde kredi kartını alın, arabanın anahtarlarını vermeyin, onu doktora gitmeye ikna edin.

Bipolar Bozuluk Ataklarında Neler Yapılmalıdır?

Kriz geçirdiği anda neler yapmanız gerektiğini çok iyi bilmelisiniz. Kendinize bir kriz planı yapmalısınız. Ataklar sinir patlamaları, intihar girişimleri, kendine zarar verme, çevresine zarar verme gibi olabilir.

  • Mutlaka yanınızda doktorunun telefonunu, terapistinin telefon numarasını,  arayabileceğiniz yakınlarının telefonlarını bulundurmalısınız. Telefonunuzda kayıtlı olması yetmez. Mutlaka başka bir yerlere bu numaraları yazın ve cüzdan yada  çantanızda da bulundurun.
  • Hasta çevresine yada size zarar vermeye çalışırsa kendi başınıza onunla baş edemezsiniz. Mutlaka yanınıza birilerini çağırın. Hasta kendine zarar vermeye çalışırsa hemen ambulans çağırın ve yanından ayrılmayın.
  • Ataklar her zaman sinir patlamaları şeklinde olmaz. Bazen içe yada dışa dönük ataklarda oluşabilir.  Bu dönemlerde onunla zaman geçirin. Kendini her şeyden izole ederek tek başına kalmak isteyebilir. Onunla mümkün olduğunca zaman geçirmeye çalışın. Enerjisinin arttığı dönemlerde de  onu fiziki aktiviteler yapması konusunda destekleyin. Spora gitmesi yada yürüyüş yapması gibi.
  • Sorduğu tüm sorulara dürüst bir şekilde yanıt vermeye çalışın. Fakat ne olursa olsun onunla tartışmaktan ve münakaşaya girmekten kaçının. Saçma sapan sorular sorabilir. Merak ettikleri çok gereksiz şeyler olabilir. Yada çok açık saçık şeyler hakkında sorular sorabilir. Mümkün olduğunca doğruları söyleyin.
  • Yaptığı hiç bir yorumu kişisel olarak algılamayın. Kişi bu süreçte normalde söylemediği şeyleri söyler ve yapmayacağı türde davranışlar sergileyebilir. Bu durum sizi çok zorlar ise ondan uzaklaşın. Asla onunla tartışmaya girmeyin.
  • Kolaylıkla yiyebileceği türden yiyecekler hazırlayın. Enerjisi yüzünden aynı masada uzun süre oturmak istemeyebilir. Yada canı yemek yemek istemeyebilir. Bu nedenle hemen atıştırabileceği tarzda yiyecekler yemesini sağlayın.
  • İstediği zaman uyumasına izin verin. Bu dönemde uyku sorunları yaşayabileceği için uykusu geldiğinde uyumasına müsade edin.Bipolar Sevgiliye Nasıl Davranmalı

Bipolar Sevgiliye Nasıl Davranmalı

Bipolar bozukluk hastaları çoğu zaman gülüp eğlenirler. Onlarla vakit geçirmek çok zevkli olabilir. İnanılmaz enerjik, coşkulu ve heyecanlı olabilirler. İnsanlarla çok çabuk tanışır ve iletişime geçerler. Hayat toz pembe gelir, girdiği ortamlarda çok sevilirler, sevecen, sıcak kanlı, her keze ayak uydururlar, insanı güldürür ve neşelendirirler. Bu kişilerde taklit yeteneği de gelişmiş olup çevresindeki insanları çok güldürebilirler. Doğaları bu şekilde şekillenmiş olup çok çabuk karşı tarafı etkileyebilirler.

Bipolar hastalar çok çabuk aşık olup çok çabuk ondan vazgeçebilir. Böyle bir kişinin etkisi altına girmek çok kolay olabilir. Sevgiliniz böyle bir hastalığa sahipse ve onu çok seviyorsanız çok sabırlı olmanız gereklidir. Bir gün sizden nefret ettiğini söyleyerek sizden ayrılabilir. Bir kaç ay sonra ağlayarak arayıp sizi unutamadığını ona dönmenizi isteyebilir. Ya onunla devam edin yada hiç umut vermeyin.

Bipolar hastalar bu hastalığı bir türlü kabul etmek istemezler. Atak anlarında yerinde duramaz, deli gibi gezer, çok alışveriş yapar, tanımadığı kişilerle samimi olur, şarkılar – şiirler yazar, içki içip kumar oynayabilir, bir iki ay sonra namaza başlayabilir, arabayı hızlı ve tehlikeli kullanabilir, uykusu azalır cinsel dürtüleri artar, aşırı hareketten kilo kaybeder, çok konuşur. Birden her iki uç noktada da yaşayabilir. Bu davranışlara alışın yada uzaklaşın.

Bipolar Bozukluğu Olanlar Evlenebilir mi

Bipolar bozukluk hastaları evlenebilir. Psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler evlenemez diye bir kural yoktur. Evlilik hayata yeni bir kapı açan, yaşamın bir gerçeğidir. Hayatın tüm düzenini değiştiren bir çok sorumluluğun başlangıcıdır. Bipolar bozukluğu olan hastaların hepsi birbiri ile aynı şeyleri yaşamazlar. Kimi hastalar bunu çok az hissederken, kimi hastalarda çok uç noktalarda yaşanabilir. Bu hastalığa sahip bir çok kişi evliliğini yürütürken bir çok kişinin de boşandığı görülmektedir. Evlilik kararını verecek olan kişilerin bunu çok iyi düşünerek karar vermeleri gereklidir.

Bu hastalık kalıtımsal olarak geçtiğinden doğacak olan çocuklarda da bu hastalığın olacağı unutulmamalıdır. Mani ve Depresyon şeklinde sıralamaya ayrılan bipolar bozukluk Tip 1, Tip 2 şeklinde değerlendirilir. Bu hastalıkta ilaç tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir. Hasta iyiyken de tedavinin sürdürülmesi çok önemlidir. İlaç kullanımı sürdüğü sürece hasta kendini iyi hisseder. Evlilik kararını ancak kişiler verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu